33% от жените в ЕС са били жертва на насилие

  • 20 ноември 2015 13:48

  • 1385
  • 1
33% от жените в ЕС са били жертва на насилие
© Булфото

Трийсет и три процента от жените в Европейския съюз в един момент от живота си са били жертва на насилие. Това каза в Русе евродепутатът и заместник-председател на Групата на ЕНП Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

В крайдунавския град тя организира конференция, част от националната кампания "Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!", в която участва и посланикът на Израел у нас Ирит Лилиан.

Габриел обясни, че статистиката за жертвите на насилие в България не е по-различна от тази за целия ЕС.

"Миналата година Европейската агенция по фундаменталните права на човека излезе с първия анализ за това какво се случва на европейско ниво. Виждаме дори страни, които са на север в Европа, че са с високи проценти. Друг е моментът, че там жертвите може да са по-смели и да имат повече доверие в системата, за да говорят", каза Габриел.

Тя посочи, че в ЕС само за борба с домашното насилие за година се отделят 16 млрд. евро. Става дума за система, която не е свързана само с първоначалните психологични или физически нужди на жертвата на насилие.

Според Габриел трябва да се осъзнае, че насилието около нас не е само физическо, то има и трудно откриваеми форми - като вербално и психическо насилие.

"Трябва да вдъхнем доверие на жертвите, защото най-трудно за тях е да говорят и да повярват, че могат да се измъкнат от порочния кръг на насилието", каза още евродепутатът.

Кампанията има и свои посланици, които са мъже - известни личности. За Русе това са председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, актьорът Енчо Данаилов и хореографът Богдан Донев.

"Правата на жените са права на човека. Искаме да заявим, че за нас е важно България да подпише и ратифицира Истанбулската конвенция, която е единственият юридически документ, позволяващ системна защита на жертвите на насилие", каза още евродепутатът.

По повод на участието на млади жени и мъже в терористични актове Габриел коментира, че тук ролята на семейството и на образованието е много важна.

"Един млад човек, когато се чувства изолиран, когато е в състояние да не вижда перспектива за реализация, по-лесно става жертва и на пропаганда, и на т.нар. промиване на мозъци, каза още Габриел.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1385 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.20 | 14:21

1
Жената камикадзе беше алкохолна кифла и дори не беше чела корана. Какво насилие ?

Добави коментар

Водещи новини