Сугестопедична книга-игра разкрива тайните на мозъка (видео)

  • 20 ноември 2015 11:26

  • 4732
  • 2
Сугестопедична книга-игра разкрива тайните на мозъка (видео)
© Novini.bg

Уникална книга-игра по способа на сугестопедията създава младата авторка от Нова Загора Яница Маринова.

Сугестопедията е способ, благодарение на който под формата на игра учим по-лесно езици. Започвайки да я практикува, преподавайки Български език на деца от уязвими групи, Яница решава да създаде нещо свое, с което да допринесе за новото модерно течение в науката.

Интересувайки се от функционирането на мозъка при подрастващите, авторката достига до заключението, че децата запомнят най-трайно, когато преживяват нещата емоционално. Така миналото лято се появява „Температура на думите... или как порасна косата на Чичко Тревичко”.


"Температура на думите", сн. Novini.bg

 

„Температура на думите” е книга-игра, която по забавен начин учи децата лесно да осмислят частите на речта. Това е цяла методика и обучението може да започне още от предучилищна възраст, когато децата започват да учат буквите, и да се надгражда в училищна възраст.
„Това е една алтернатива, по-различен подход”, отбелязва Яница.

Заглавието пък идва спонтанно.
„Така дойде. Нали постоянно вдигаме температура, меним си настроенията. Когато сме тъжни, температурата на настроението ни е по-ниска. Става пък по-висока, когато сме усмихнати”, споделя Яница.
Чичко Тревичко пък служи за метафора в случая – как с растежа на косата му нарастват и нашите знания.

„Книгата е пригодена и за хора, на които българският език не е роден. Освен от роми книгата тепърва ще бъде използвана и от студенти от Китай, които идват в България и започват да изучават българския”, обясни авторката.

Много броеве от книжката са закупени от Община Нова Загора, която раздава екземпляри във всички детски градини и училища в общината.
„В провинцията се работи много по-ефективно, отколкото в столицата”, на мнение е младата преподавателка.

Въпреки това тя споделя, че в София интересът е доста голям. В 92-ро и 101-во училище там вече работят по книгата, предимно по време на занималня. Интерес има и във Велико Търново, където няколко училища също са започнали да работят с помагалото.

Творението достига чак до Лондон, където по време на свое пътуване Яница предлага книгата-игра на едно българско училище, което се посещава от българчета, родени в Англия. Те знаят перфектно английски, но не толкова добре български. Една учителка там се „запалва” по идеята за „модерното образование” и купува книгата.
„Осъзнавам с времето, че тя ще бъде по-полезна за тези деца там, които забравят българския”, споделя Яница, която обаче все още не е успяла да натрупа нужните контакти.

Много родители също залагат на сугестопедията, използвайки книгата-игра, за да учат с децата си вкъщи.

Методиката обаче се оказва не толкова лесна за възприятие. Тогава Яница започва обучения с учителите.


Яница Маринова, сн. Novini.bg

 

За първите бройки от книгата тя плаща сама, защото не е сигурна как ще се възприеме. Подкрепа младата авторка намира у Фондация „Лекови”, които започват да я финансират и благодарение на тях някои училища получават безплатни екземпляри от „Температура на думите”.

Яница обаче решава, че не желае произведението й да се превръща в комерсиален продукт и да се продава по книжарници, а и не вижда смисъл в това.
„Ако стои в книжарницата, някои ще я хване, ще я разгледа и няма да усети това как се случва, ако не го види. Затова я няма в книжарници, не съм сключвала договори с никакви издателства, а се самоиздавам”, изтъква авторката.

Ако някой все пак проявява интерес към книгата-игра, може да се сдобие с нея чрез Фейсбук.

Определяйки се като жертва на образователната ни система, Яница си пожелава сугестопедията да става все по-популярна в обществото ни и до нея да се докосват все повече родители и учители.
„Много ми се иска повечето хора по-сугестопедично да живеят”, завършва с усмивка Яница.

Научете как се играе с "Температура на думите":

Автор: Вилиана Миделиева

Последвайте канала на

4732 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.05.10 | 02:08

2
Тази първо да ходи да се лекува на психиатър, преди да предлага способи за обучение на деца, които са толкова сбъркани от гледна точка на детският мозък на тази възраст, че просто онемях. Ей затова са ни толкова тъпи децата - при такива ненормални и неразбиращи нищо учители, няма какво друго да очакваме от тях, освен да станат наркомани и чалгаджии.

2016.05.10 | 02:08

1
Ами нормално, само глупаци стават учители вече. С толкова ниски заплати за учителите, само глупак би се захванал с тази длъжност. Умните хора намират някоя по доходоносна работа.

Добави коментар

Водещи новини