Превръщат Бузлуджа в монумент на времето

  • 20 ноември 2015 07:20

  • 3002
  • 1
Превръщат Бузлуджа в монумент на времето
©

"Бузлуджа не е бреме, а шанс и има огромен потенциал: морален, туристически, финансов", заяви пред БТА арх. Дора Иванова, която представи в Казанлък своята инициатива "Бузлуджа - паметта на времето".

Основна цел на инициативата е превръщането на паметника на Бузлуджа, известен като "Чинията", в монумент на националната историческа памет. Според изчисленията на архитект Иванова реализацията на проекта ще е на стойност 2,5 млн. лева. Две обиколки на монумента - хоризонтална и вертикална, ще предлагат своеобразното пътуване във времето назад, според проекта на архитектката от Монтана.

Проектът "Бузлуджа - паметта на времето" е получил специалната награда на Камарата на архитектите в България. Арх. Дора Иванова се надява, че заинтересовани организации и общини ще приемат присърце проекта й и България ще може да съхрани за времето един от най-ценните си паметници, признат в света и намерил място в престижната световна класация на германското предаване "Галилео" на 33-те най-красиви изоставени места в света.

Арх. Иванова предлага преустройство на съществуващата сграда с възможно най-малка, но достатъчно архитектурна и функционална намеса, за я превърне в монумент на времето, разказващ историята на България от Античността до наши дни.

Концертна зала за 400 места със седалки, на които да бъдат изписани имената на заслужили за историята българи и с възможност да се дописват с нови във времето напред, предлага авторът на архитектурния проект. Предвидено е да има тъмен коридор като символ на робството и разрухата, 16 колони с изображенията на български владетели, на мястото на полуразрушените съществуващи сега.

Панорамен асансьор и стъклена платформа, отвеждаща до открита панорамна тераса с гледка към съвременна България, са част от предложенията на арх. Дора Иванова.

Последвайте канала на

3002 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.21 | 04:01

1
страхотна идея, но дали ще бъде допусната от гъзолизачите на краварите не е ясно, за тях България по-добре да я няма, не случайно всичко се разграби и унищожи последните 26год. пък и продължава с пълна сила с любезното съдействие на герб

Добави коментар

Водещи новини