Шефът на Сметната палата: Трябва да одитираме най-вече областите, които се нуждаят от реформи (видео

  • 19 ноември 2015 15:46

  • 1661
  • 0
Шефът на Сметната палата: Трябва да одитираме най-вече областите, които се нуждаят от реформи (видео
©

Сметната палата трябва да насочи дейността си към най-чувствителните за обществото теми и въпроси. Това означава да одитираме най-вече проблемните области, които наистина се нуждаят от реформи. Така ще подпомогнем усилията на правителството да реализира своите програмни политики, каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков при откриването днес в София на конференция на тема "Ролята на външния одит за ефективното управление на публичния сектор".

Необходимо е да преместим фокуса на одитите от оценка на законосъобразността на разходите към оценка на ефективното и икономично усвояване на публичните финанси, каза Цветан Цветков. Всички много добре знаем, че едни пари могат да бъдат много добре изразходвани, но да няма никаква полза от това за обществото, подчерта той. С нашата дейност трябва да следим всеки лев и всяко евро да се използват по предназначение и да носят добавена стойност. По този начин ще помогнем да има и по-качествени публични услуги и да защитим обществените интереси, каза Цветков.

В своята нова история Сметната палата е направила над 8500 одитни доклада за 20 години, каза председателят на Палатата.
Днес отбелязваме 135 години от създаването и 20 години от възстановяването на Сметната палата, каза Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика в приветствие към участниците в срещата. Предавам поздравления от премиера Бойко Борисов, който не може да присъства на откриването на форума поради ангажименти, добави Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Най-голямото предизвикателство пред Сметната палата за последните 20 години бе да разбие традиционната представа на българина за бюджетния контрол като репресивен и винаги санкциониращ инструмент. През тези години Сметната палата се утвърди като институция съдействаща за по-доброто управление на бюджетните и публични средства. Днес предизвикателството пред Сметната палата е друго - да се обърне към гражданите, да улавя техните проблеми и тревоги, посочи вицепремиерът, цитиран от БТА.

Това означава да насочи своите одити към по-качествени услуги и дали по най-правилния начин се решава даден проблем, например този с бежанците, каза Дончев. Всъщност Сметната палата подпомага всички власти, не само Народното събрание, но със своите препоръки съдейства на правителството и на местните власти и на гражданите. Благодарение на адекватните си констатации Сметната палата има важната роля на реформатор в редица сектори, каза Дончев. На фона на останалите контролни органи, а те са много, даже може би повече отколкото трябва, Сметната палата е единственият, който изследва дали един пари са похарчени законосъобразно, но и дали има полза от тях и какъв е ефектът, посочи вицепремиерът. Сметната палата трябва да продължи контрола на надзорните и на регулаторните органи, заяви Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

В конференцията, организирана от българската Сметна палата, участват Витор Калдейра, председател на Европейската сметна палата и българският представител в нея Илияна Иванова. Сред участниците са Арно Висер, председател на ЕВРОСАЙ (Европейска организация на върховните одитни институции) и председател на холандската Сметна палата, Игор Шолтес, заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол - Европейски парламент, Диана Йорданова, председател на Постоянно действаща подкомисия по отчетност на публичния сектор, други представители на законодателната и изпълнителната власт, както и на професионалните организации на одиторите. В конференцията ще участват и председателите на Сметната палата от 1995 г. насам - Георги Николов, Валери Димитров и Лидия Руменова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1661 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини