Лекари, акушерки и медиатори учат необразовани бременни да се хранят здравословно

  • 19 ноември 2015 13:59

  • 1042
  • 0
Лекари, акушерки и медиатори учат необразовани бременни да се хранят здравословно
© Gettyimages/Gulliver

Лекари, акушерки и медиатори ще учат бременни и кърмачки от уязвими групи да се хранят и живеят здравословно. Обученията ще се извършват в рамките на пилотен проект на Европейската комисия, наречен "Заедно". В него са включени пет града от Великобритания, Дания, Испания, Чехия и България, като от нашата страна е включена Варна.

Това заяви Даниела Колева, член на УС на Алианса на българските акушерки, цитирана от БТА.

Проектът ще продължи до юни 2016 г. Освен организацията на акушерките партньори по него са АГ-болницата във Варна и йога-клуб.

Жените ще имат възможност всеки месец да се консултират със специалисти, да пазаруват и готвят групово, да играят гимнастика, обясни Колева.

В медицинските центрове и лекарските кабинети в града ще бъдат разлепени постери с полезни съвети. Целта е жените, които дават живот, да преодолеят вредните навици да ядат много солени, сладки и мазни храни за сметка на минималния прием на риба, пълнозърнест хляб, плодове, зеленчуци, витамини и микроелементи, посочи Колева.

Сега започва търсенето на доброволки, които да се включат в проекта. Вече е направено предварително проучване сред 306 бременни и родилки от уязвими групи и се оказало, че близо половината нямат мотивация да променят навиците си. Повече от 44 на сто от жените дори не искали да се претеглят, нито една не спортувала, а повечето смятали, че кърмачката трябва да яде за двама и да пие тъмна бира, за да има повече мляко.

Освен ниска здравна култура анкетите показаха, че Варна е с най-високи показатели от градовете участници в проекта по брой на пиещите и пушещите бъдещи майки, допълни Колева. По думите й 64 на сто от жените признавали, че пушат, а 44 процента - че употребяват алкохол.

Последвайте канала на

1042 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини