Митов: Никой не е искал да удряме ИД, автомати като тези в Париж са произвеждани в много страни

  • 19 ноември 2015 11:57

  • 4044
  • 4
Митов: Никой не е искал да удряме ИД, автомати като тези в Париж са произвеждани в много страни
© Булфото (архив)

До този момент не е искано двустранно съдействие от България по отношение на действията срещу "Ислямска държава".

Това обяви в кулоарите на парламента министърът на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,. "Искам твърдо да препотвърдя позицията на всички български институции и съболезнователността ни по отношение на Франция и готовността ни да застанем заедно с Франция в ответни действия по отношения на преформулиране на политиката на ЕС за най-бързото решаване на конфликта в Сирия. Франция по силата на Договора за ЕС поиска помощ от всички държави-членки, но това ще стане на двустранна основа, т.е. през двустранните отношения със всяка една държава-членка на ЕС ще търси възможности за колаборация по отношение на ответния си удар срещу ИД. До момента не е искано такова двустранно съдействие от наша страна, ако бъде поискано ще ви уведомим. Заставаме зад Франция в този тежък момент и сме готови да помогнем според възможностите си“, каза още той.

"За момента не става дума за военни действия. Те текат от доста дълго време. Знаете, че има международна коалиция срещу ИД, която повече от година нанася удари срещу Сирия. До момента за участие на България не се говори по никакъв начин, но ние сме изпратили въоръжени амуниции на кюрдските въоръжени сили. Това стана преди повече от година. Няма как да си представим, че ИД ще бъде изкоренена от Сирия и Ирак без сухопътни операции. Нашата теза е, че трябва да бъдат въвлечени държавите от региона“, допълни Митов.

Външният министър коментира и темата за автоматите, с които е било стреляно по време на терористичните атаки в Париж. Припомняме, вчера се появиха информации, че оръжията са произведени в България. "Автоматите, с които са стреляли терористите в Париж, са били произвеждани през 80-те години в много държави, включително и в България. Как едно оръжие се е озовало от едно място на друго, не може да се установи. Това оръжие би могло да бъде от всяка една държава която го е произвеждала, няма как България да бъде въвличана", категоричен беше Митов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4044 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.11.21 | 07:54

4
То никой не ни е искал, ама ти с голо дупе се натискаш! Това ни е ясно!

2015.11.21 | 07:54

3
Недоразумение!

2015.11.21 | 07:54

2
Митов зализаната кучка

2015.11.21 | 07:54

1
toq pedal za6to ne e v zatvora

Добави коментар

Водещи новини