Родните университети закриват слабите си специалности

  • 19 ноември 2015 07:52

  • 2062
  • 2
Родните университети закриват слабите си специалности
© Булфото

Родните университети ще бъдат принудени да свиват или закриват слабите си специалности през следващите 5 години, сочи прогноза на Министерството на образованието, цитирана от „Телеграф”. Причината е в намаляващия брой кандидат-студенти в специалности като „Икономика” и „Туризъм”. От МОН са категорични, че пари на ВУЗ-овете ще се дават все повече на база качество на обучение, а не на боря на студентите.

Това се казва в проект за Постановление на Министерски съвет, публикувано на сайта на ведомството. Ако то се приеме, повечето от висшите училища ще трябва да се откажат от специалностите, свързани с икономика, администрация и управление, защото държавата няма да отделя пари за тях.

Това обаче ще засегне само някои от провинциалните висши училища, докато рейтинга на УНСС и СУ за тези специалности остава висок и те ще получават пари от държавата.
Експерти са категорични, че единственият шанс за запазване на тези специалности е поемането на финансирането им от самите ВУЗ-ове.

Новите начини за финансиране вероятно ще доведат до преструктуриране на някои университети в провинцията- например в Шумен и Благоевград да се обособят повече специалности по педагогика, а в техническите ВУЗ-ове да се развиват предимно инженерни специалности, а не икономически.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2062 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2015.12.01 | 10:32

2
Няма слаби специалности, но има слаби държавници!
boko

2015.11.23 | 13:30

1
Otkrivat se 100 rabotni mesta s slabi specialnosti za deputati , zam. ministri i chistachi na neodobnite,

Добави коментар

Водещи новини