Проф. Анастас Герджиков: Да се промени начинът на финансиране на СУ

  • 18 ноември 2015 10:50

  • 1231
  • 0
Проф. Анастас Герджиков: Да се промени начинът на финансиране на СУ
©

"Университетът има нужда от професионално ръководство за сфери като икономическата, финансовата, административната", заяви новоизбраният ректор на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков пред БНР.

И добави: "Няма как един ректор да разбира от всичко - от боядисването до качеството на образование. Преди година имаше идея в Закона за висшето образование да се раздели ръководството на университетите на административно-финансово и на академично. Това, за съжаление, не се прие. Аз съм един от хората, които го поддържаха тогава.

Във всеки университет трябва да се търсят начини за повишаване на приходите и оптимизиране на разходите, каза още новоизбраният ректор. Той обясни от къде вижда възможност да се осигурят обещаните допълнително 5 милиона лева годишно извън парите за научни проекти:

Трябва да увеличим приходите по всякакъв начин - чрез основната ни дейност - образование и наука, и чрез това да се обърнем и към други групи, които можем да образоваме, чрез продължаващо образование, чрез консултантска дейност, чрез дейност, свързана с внедряване на научни продукти и т.н. Има много начини един университет да има допълнителни приходи и аз ще се постарая да ги осъществя."

Проф. Герджиков ще настоява да се изготви стратегия за развитието на Алма Матер.

Последвайте канала на

1231 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини