Филолог пое СУ (обновена)

  • 17 ноември 2015 17:35

  • 1670
  • 0
Филолог пое СУ (обновена)
© Novini.bg

Филологът проф. Анастас Герджиков със 190 гласа беше избран за 56-ия ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от Общото събрание на СУ, което заседава днес. Той ще е начело на най-старото висше училище у нас през следващите четири години, предаде БТА.

Другият кандидат - химикът проф. Тони Спасов, получи 162 гласа от Общото събрание на Софийския университет.

В програмата си съм написал няколко вида възможности за справяне с финансовата ситуация и някои от тях са свързани с това, че държавата трябва да осигури справедливо финансиране, което да мотивира университетите за конкуренция, заяви пред журналисти новоизбраният ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. На второ място съм посочил множество възможности за собствени приходи на СУ, като съм предложил различни начини за оптимизиране на разходите, добави той.
Финансовото стабилизиране на Софийския университет е най-спешната задача и тя ще продължи да края на мандата ми, защото трябва да покрием не само недостига в СУ, но и да осигурим ресурс за сериозно развитие, заяви проф. Герджиков, който ще управлява СУ в следващите четири години. Той отбеляза, че са важни също качеството на образованието и научните изследвания, и затова иска да се осигури ресурс за сериозно развитие.

Попитан дали ще раздели академичното от финансовото управление в СУ и дали ще има мениджър, който да отговаря за финансите, проф.Герджиков каза, че съгласно член 24 от Закона за висшето образование ректорът е единственият едноличен орган за управление. "Така че, дори да има такова лице и при нас ще го има, то трябва да е подчинено на ректора, а не да са равнопоставени. Ще намерим начин, такъв човек да е достатъчно компетентен, да бъде избран прозрачно и да получи правомощия от Академичния съвет, за да върши достатъчно полезна работа", заяви новият ректор. Той отбеляза, че ще се опита да провокира дискусия за това дали в национален мащаб не трябва да се решат нещата по този въпрос, както и на законодателно ниво. Това ще е нова длъжност в СУ, но ще се прецени дали да е финансист, икономист, юрист, но ще е с мениджърски функции, обясни проф. Герджиков. Той каза, че в СУ има постоянни ревизии или одити от Сметната палата или от Агенцията за държавна финансова инспекция, но заедно с другия кандидат за ректор - проф.Тони Спасов, са обещали да има сериозен одит - може би от външна институция или от външни консултанти. Този одит трябва да установи как цялостно се движат финансите, къде има пропуски, къде може да се реализират повече приходи или да се намерят скрити резерви, каза проф. Герджиков.

На въпрос дали ще се опита да повдигне имиджа на СУ, новият ректор отговори, че Софийският университет има достатъчно висок авторитет, но не е добре, че в последните години са подценявани постиженията му. Ще се опитам да направя така, че да обясним на обществото защо СУ е нужен и какви са дейностите, с които е полезен на обществото, добави проф. Герджиков.

Досегашният ректор на СУ проф. Иван Илчев каза, че преди осем години е получил ключ за СУ от проф. Боян Биолчев и пожела на проф. Герджиков "да отключи Софийския университет много повече към света, отколкото е сега".

Анастас Герджиков е роден на 28 февруари 1963 година. Професор е по римска литература и е доктор на филологическите науки /антична и средновековна литература/. Завършил е Хумболтовия университет в Берлин, специализирал е в Австрия /1994/ и Германия /1997/. Бил е заместник-министър на образованието и науката /2001-2003/, управител на Фонда "Научни изследвания" /2008-2009/, а от 2010 г. е заместник-ректор на Софийския университет.

Проф. Герджиков е член на редколегията на списание "Стратегии на образователната и научната политика". Научните му интереси са в областта на античната и средновековната литература, философията и политическата мисъл. Автор е на статии в български и чужди списания и сборници, на четири монографии, както и на първия български превод на Аристотеловата "Политика".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1670 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини