Пускат под гаранция от 30 000 лв. Янко Попов от „Килърите”

  • 17 ноември 2015 15:06

  • 2508
  • 0
Пускат под гаранция от 30 000 лв. Янко Попов от „Килърите”
© Булфото

Варненският апелативен съд измени мярката за неотклонение от „задържане под стража” в „парична гаранция” от 30 000 лева за Янко Попов. Той е един от подсъдимите по делото „Килърите”.

От пет години Попов изтърпява най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”, като има влязла в сила 5-годишна присъда по това дело за участие в престъпната група на Петър Стоянов-Сумиста. Пресслужбата на съда припомня, че през септември тази година Варненският апелативен съд заседава за втори път по казуса на „Килърите”, след като през юни ВКС върна делото срещу престъпната група с лидер Сумиста за ново разглеждане на втора инстанция, съобщава Дарик.

Върховният съд отмени присъдата на Апелативния съд в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев, за които до живот бяха осъдени Петър Стоянов, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев. Потвърди се наказанието на Петър Атмаджов - 4 години затвор, за побой над либийски гражданин, като тази присъда вече е изтърпяна. ВКС отмени 15-годишната присъда на Янко Попов и 7-годишната присъда на Райко Стойнев, признати за виновни от апелативната инстанция за убийството на Румен Рачев.

На втора инстанция подсъдимите бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, като в тази част присъдата влезе в сила.

В решението на ВКС се подчертава, че отмяната на присъдите за убийствата на Лупов и Рачев не води до отмяната на останалите наказания за различни престъпления, извършвани от групата на Сумиста. Едно от тези наказания - 5 години „лишаване от свобода” за участие в организирана престъпна група за деяния, свързани с телесната неприкосновеност на гражданите, с увреждане на имущество чрез палежи и с най-висшето благо - човешкият живот на практика вече беше изтърпяно от Янко Попов на 28 август т. г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини