30 души гасят пожар на територията на Държавно горско стопанство – Габрово

  • 15 ноември 2015 14:25

  • 1863
  • 0
30 души гасят пожар на територията на Държавно горско стопанство – Габрово
© Булфото

Около 30 души гасят пожар на територията на Горско стопанство – Габрово. Това съобщи директорът на горското стопанство Тоня Тодорова.

Тя поясни, че пожарът е възникнал на територията на горско-стопански участък „Тодорчета” над язовир „Христо Смирненски” и е с площ над 100 дка.

Гори широколистна стара букова и иглолистна гора, предаде Фокус. Тоня Тодорова посочи, че пожарът е започнал от четвъртък и е локализиран в петък, но в събота през нощта поради силен вятър по билото се е възобновил. „Сутринта от 7:30 часа сме на терен с колеги от Горско стопанство – Габрово, Лъгът, Плачковци и пожарната в Габрово”, каза тя.

По думите й, е невъзможно да се стигне с автомобил до пожара и гасенето се осъществява под наклон 35 градуса.

„Опитваме са да го загасим и ограничим. Правим всичко по силите си. Повече от 30 души сме. Опасно е, много силен вятър духа и падат дървета. Силният вятър успява да пробие минерализованите ивици, които правим. На самия фронт с лопати правим тези ивици, махаме листата, тъй като има около 15 см слой листа. Чистим до почва и като стигнем до почвата - пожарът спира. Обаче при падане на сухо дърво отново се възобновява”, каза тя.

Тя увери, че в момента се обезопасяват селата в околността и местностите „Люляците” и „Връбците” .

Последвайте канала на

Нора Виткова
1863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини