ЦИК спря 8 договора заради съмнение за конфликт на интереси

  • 11 ноември 2015 06:28

  • 1467
  • 0
ЦИК спря 8 договора заради съмнение за конфликт на интереси
© Булфото

ЦИК спря засега изплащането на осем договора между партии и инициативни комитети и медии, подписани във връзка с агитационната кампания за националния референдум на 25 октомври.

На заседанието вчера комисията получи искания за плащане на близо 60 000 лв., предвидени от държавата за т.нар. медийни пакети на политически и граждански формации. Всеки от тях е на стойност 40 000 лв., а право да го получат имат извънпарламентарни политически сили и инициативни комитети, които се регистрираха с позиция "за" или "против" електронното гласуване.

Медийната група "Уебграунд" представи три споразумения за извършени медийни услуги. Те са от сайта "Актуално" и са към партия "Българско демократично действие" на стойност 2000 лв., към "Зелените" - пак за 2000 лв. и към партия ДЕОС - за 3500 лева. Сайтът "Днес плюс" пък поиска 39 962 лв. по договор с партия "Напред, България", пише "Сега".

ЦИК обаче стопира изплащането на тези и на други пари заради третия пакет от споразумения. Той е между видинската фирма Ер Ем Бе Ка и три инициативни комитета, регистрирани също в крайдунавския град - на Ивайло Петров, на Павла Цветкова и на Емил Петров Иванов. И трите сдружения заявиха позиция "не" на референдума. Ер Ем Бе Ка очаква от комитета на Ивайло Петров веднъж 9400 и още един път 1000 лв. По споразумението си със сдружението с председател Павла Цветкова фирмата иска от държавата да й плати 700 лева, а по това с комитета на Емил Петров Иванов - 1263 лв.

Срещу изплащането на парите се обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той съобщи, че по негови наблюдения сайтът Partners Catalloge, в който инициативните комитети са провели агитацията си, не е медия, а е специализиран в рекламирането на фирми. Томов каза още, че разделът за политически новини в Partners Catalloge е имитационен и че е създаден непосредствено преди изборите с цел каталогът да вземе пари от сдружения, регистрирани във връзка с е-вота. Томов поясни и че по негова информация част от договорите между Ер Ем Бе Ка и инициативните комитети са в конфликт на интереси, тъй като са подписани от свързани лица. В крайна сметка ЦИК реши да изиска допълнителна информация от фирмата, преди да вземе решение дали да й отпусне пари. Срещу това решение гласуваха представителката на "Атака" Мария Мусорлиева, на ДПС Метин Сюлейман и на БСП Таня Цанева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1467 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини