Станишев поиска помощ от Китай заради бежанския проблем

  • 06 ноември 2015 15:43

  • 1959
  • 2
Станишев поиска помощ от Китай заради бежанския проблем
©

Бежанската криза се превръща в глобален проблем. Това не е проблем само на Европа. Международната общност трябва да положи всички необходими усилия за политически изход от кризата. Доволни сме, че Китай смята да увеличи помощта си за бежанците и като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН да се включи активно в политическите усилия за разрешаване на въпроса.“ Това обяви президентът на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на по време на разговорите си на високо ниво с представители на правителството и на Китайската комунистическа партия в Пекин.

„В днешната ситуация ООН трябва да играе ключова роля за разрешаването на конфликтите в Сирия и в региона на Близкия изток, заедно с ЕС, САЩ, и Русия. Предстои избор на нов генерален секретар на ООН. И в този момент опитът, диалогичността и отстояването на общочовешките ценности са от изключително значение. Смятам, че българката Ирина Бокова има нужните лидерски качества, опит и визия за бъдещето.

Станишев води делегация на ПЕС на тридневно посещение в Китай, в която участваха заместник-председателят на партията Катерина Неведалова, заместник-генералните секретари Джакомо Филибек и Марая Лафебер и съветникът Карен Метс. Визитата е по повод 10 годишнината от взаимоотношенията на ПЕС с Китайската комунистическата партия и честването на 40 години взаимоотношения ЕС – Китай.

Посещението включваше срещи с високопоставени членове на политическото бюро и на международния отдел на КПК – Уанг Цяжуй, министър на международния отдел на ККП, Н. Пр. Г-н Лиу Кибао, член на Политбюро на ЦК на ККП, Чен Гуомин, заместник-генерален секретар на Постоянния комитет на Националния народен конгрес, членове на секретариата на ЦК на ККП, ръководителя на отдела за връзки с обществеността на ЦК на ККП. Станишев бе гост и произнесе реч в университета Ренмин.

Китайската комунистическа партия смята партньорството си с ПЕС като най-стабилно в сравнение с другите европейски политически партии. Станишев получи покана за посещение на голяма делегация на ПЕС на високо ниво догодина. В лекция пред политици и учени лидерът на ПЕС акцентира на основните за европейските социалдемократи теми, сред които и климатичните промени.

„През декември ще се проведе глобалната среща на високо ниво за климата в Париж. Китай и ЕС поеха сериозни ангажименти за справяне с промените в климата. ПЕС се обедини около декларация с 21 конкретни предложения към лидерите. Ние приветстваме ангажиментите на Китай да прилага системи за търговия с емисии, да насърчава въвеждането на възобновяемите източници на енергия и да участва във финансирането за развиващите се страни. Като представители на прогресивните сили в Европа, ние – европейските социалисти – се надяваме да видим силен и обвързващ ангажимент от страните след срещата на високо равнище в Париж.““

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1959 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
паметлив

2015.11.14 | 10:32

2
И пак си оставаш боклук!

2015.11.14 | 10:32

1
арее тоя шпионин нема ли да гпо тикате у пандело кво стана имунитети дела комуно цирка алоооооооо

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини