Седем телефонни измами са регистрирани за 24 часа от полицията в Шумен

  • 06 ноември 2015 14:25

  • 1375
  • 0
Седем телефонни измами са регистрирани за 24 часа от полицията в Шумен
©

Седем телефонни измами, от които шест неуспешни, са регистрирани за 24 часа в Шумен, съобщиха от ОД на МВР. При всичките измамниците са искали пари за "лечение".

Жена на 71 години е въведена в заблуда по телефона от мъж, който се представил за лекар. Около 16.50 часа вчера на домашния й телефон се обадил непознат и се представил за лекар. Обяснил, че синът й е пострадал много тежко след токов удар и е настанен за лечение в болницата и за медикаменти били необходими 3000 лева. Жената казала, че не може да отиде да ги предаде. "Лекарят" й предложил да прати медицинско лице, на което да ги предаде. Исканата сума била дадена. Малко по-късно жената установила, че е измамена. Започнало е досъдебно производство.

Опит за измама по същата схема е предотвратен благодарение на съобразителността на банкови служители в Шумен вчера. Около 14.00 часа в банка в града е влязла възрастна жена и е поискала да изтегли голяма сума пари. На служителите им направило впечатление, че жената е притеснена. След разговор с нея възникнали съмнения, че вероятно е жертва на телефонна измама. Веднага е подаден сигнал на телефон 112, изпратен е полицейски екип в офиса на банката. След разговор с криминалисти жената обяснила, че са позвънили на домашния й телефон и че "д-р Митев" обяснил, че дъщеря й е със сериозни изгаряния след инцидент. За лечение били нужни 12 000 лева. Жената била с телефон, който не затваряла по инструкция от "лекаря". Свързала се с нейни близки и установила, че подобен инцидент няма.

Още пет сигнала са получени в оперативната дежурна част от граждани, които съобщили, че им искат пари по телефона с подобен сценарий. Някои от тях са знаели, че става дума за измама, други са искали съвет от дежурния полицай как да реагират.

Последвайте канала на

1375 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини