Румяна Бъчварова с план за "безболезнено" съкращаване на 2500 души

  • 06 ноември 2015 11:44

  • 8558
  • 21
Румяна Бъчварова с план за "безболезнено" съкращаване на 2500 души
© Булфото

Министерството на вътрешните работи може да направи реформи по-безболезнено от тези, които бяха прокарани в Закона за държавния бюджет, става ясно от изказване на министър Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. по време на последното заседание на правителството.

На него са приети промените в Закона за МВР, с които се създава държавна фирма за издаване на документите за самоличност и шофьорските книжки. Идеята е МВР да се освободи от "нетипични за държавните органи, функции във връзка с производствено-технологичните процеси, свързани с предоставяне на административни услуги от МВР". Очакванията са с тази промяна да се редуцира съставът на МВР 2500 души.

Ето и стенограмата с изказването на Бъчварова:

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Господин премиер, уважаеми колеги, ще ви представя, както се оказа първата част от мерки за реформи в МВР, които предлагаме на вашето внимание и ще ги маркирам накратко.
Първо, със законопроекта се предвижда закриване на Дирекция „Специална куриерска служба“ като структура на Министерство на вътрешните работи и преминаването на служебните и трудови правоотношения на служителите към Дирекция комисия за сигурност на информацията.
Друга част от предложените законодателни изменения е насочено към прецизиране на отделни разпоредби в Част трета „Държавна служба” на Закона за Министерство на вътрешните работи, включително и създаване на условия за мобилност между структурите в сектора сигурност след приемане на промените в законодателството от началото на тази година, тоест новия Закон за МВР. Предвид проведеното диференциране на статута на служителите – полицейски органи, органи по повишаване безопасност и защита на населението, за които са приложими разпоредбите на Закона за МВР, и държавни служители, чийто статут се урежда от Закона за държавния служител и постигане на единство и непротиворечивост на административната практика, се предлага изрично посочване на разпоредбите от Закона за МВР, които да бъдат приложими и за държавните служители.
Предлага се създаване на изрична регламентация за провеждане на тестове, с помощта на които да се установява изпълнение на служебните задължения от държавните служители. Тази мярка, от една страна, има своята превантивна и антикорупционна функция, от друга страна – дава възможност за подобряване качественото изпълнение на служебните задължения на полицейските служители.
Друго предложение в законопроекта е създаване на Държавно предприятие „Център предоставяне на услуги“ със статут на държавно предприятие по чл. 62, ал. 3 от Търговския закон, на което да бъдат възложени определени, нетипични за държавните органи, функции във връзка с производствено-технологичните процеси, свързани с предоставяне на административни услуги от МВР. Трансферът на подобни нетипични спомагателни дейности ще позволи фокусът на дейността на структурите на министерството да бъде върху изпълнението на основните дейности за защита на правата и свободите на гражданите и противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарната безопасност. Разделяме административните функции и дейности на МВР от типичните.
В проекта се предвижда от списъка – Приложение №1 към чл. 92, ал. 2 от Закона за МВР относно обектите, които се охраняват от МВР да отпаднат обекти, които не са собственост и/или не стопанисват от бюджетни организации. За тези обекти ще се прилага редът по чл. 92, алинея 1 от Закона за МВР, а именно – с договор. Редуцираме броя на обектите, които МВР охранява без допълнително заплащане.
Уважаеми колеги, с оглед и на последните решения, които премиерът обяви, искам да кажа, че този подход към реформата в МВР не може да бъде осъществен, той среща силна социална съпротива, но това не значи, че ние се отказваме от реформите в МВР, те ще бъдат осъществени по друг начин. По мое лично мнение, този начин би бил по-безболезен, отколкото този, който предстои да се случи. Ще има съкращаване на служителите, премахване на дейности, които са в министерството, което означава допълнителна редукция на щата на МВР и по този начин ще можем да се вместим в бюджета, така че да имаме и средства, които да насочим към техническото обезпечаване на основните дейности.
БОЙКО БОРИСОВ: 95% от бюджета на МВР отиват за заплати, 5% за всичко останало.
РУМЯНА БЪЧВАРОВА: С реализирането на проекта за създаването на държавното предприятие ще намалим числеността в щата на Министерство на вътрешните работи с около 2500 човека.

Последвайте канала на

Десислава Станева
8558 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
роб на влаЗта

2016.11.07 | 20:41

21
Е как..... Това всички разбират че е едно от печелившите звена в МВР и трябва да мине под шапката на някоя частна фирмичка та да си гушка парите .Министърке и дори пастирите ще ти кажат че ката намалеят хората в МВР и бюджета ще намалее и познай -няма приход ,разходи много и след година сме на същото място.....но теб те боли патката щото вече си министър на нещо друго и следващият да го духа. Закрийте го това МВР накрая де......

2015.11.09 | 06:54

20
Българино не ти ли писна да те управляват некадърници и малоумни ???

2015.11.07 | 22:52

19
По поръка на чичо Сам унищожихме армията , сега ще унищожим и полицията и ислямският халифат ще превземе страната без бой ! Лапойте ги на педе****те

2015.11.07 | 22:51

18
Само 2500 то половината от полицаите не вършат нищо!

2015.11.07 | 22:51

17
най-безболезнено за държавата е да върнат милиардите заеми и всичко откраднато и ходат да си живеят при американците техните господари, на България и трябва независими политици

2015.11.07 | 22:51

16
Ако не тръгне по план ще стане болезнено така ли? :))

2015.11.07 | 22:51

15
Бьчварова и правителството на Борисов какво сте направили за страната-доведохте народа до просишка тояга-глад и мизерия .Вие и цялото правителство защо несе откажите от своите придобивки и да си намалите заплатите-това най-некадьрното правителство.Полицаите и военните стачкуват за своите права-аз ги подкрепям

2015.11.07 | 22:51

14
румянке имам странното чувство че и ти ще си търсиш работа
Фори

2015.11.07 | 22:50

13
Тази жена не може да управлява силовото министерство. Аргументите й са безумни! Няма ли да си подаде оставката!!!
ros

2015.11.07 | 22:50

12
BEZBOLEZNENO-4e neia kakvo da ia boli???

Добави коментар

Водещи новини