Плевнелиев: Хакерските атаки на изборите са нов "Костинброд" (видео)

  • 30 октомври 2015 10:53

  • 3837
  • 16
Плевнелиев: Хакерските атаки на изборите са нов "Костинброд" (видео)
© Булфото

За съжаление още преди да успеем да прочетем гласа на хората политическата действителност ни напомни за всички проблеми, с които трябва да се справи обществото ни. Не бива да оставаме скандалното поведение на политици безнаказано. Не може да има друг прочит на референдума, освен че гражданите искат да взимат активно участие във вземането на демократични решения. Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в обръщение към нацията по повод резултатите от референдума.

„Политическата действителност отново ни напомни за всички проблеми, с които трябва да се справи обществото. Не бива да позволяваме усилията за повече демокрация да останат на заден план за сметка на провокативни действия на политици, които не би следвало да имат място в една европейска правова държава. Не може да има друг прочит на резултатите от референдума освен че гражданите искат да са активни участници във взимането на решения в държавата”, заяви Плевнелиев.

"Близо 40% от българските граждани, имащи право на глас, гласуваха на референдума. Благодаря на всички, които взеха участие в референдума. Участвалите в него показаха, че в демократичните общества е правилно да кажеш какво искаш, а не да се поддаваш на задкулисието. Българите гласуваха масово в неделя, те показаха, че българското общество не само го има и е активно, но е изпреварило демократичното си развитие", посочи държавния глава.

Над 2,7 млн. българи гласуваха и не ги спря информационното затъмнение. Ще продължа да полага усилия пряката демокрация да намери своето достойно място в обществото. Избирателите искат да бъдат питани и очакват да бъдат чути.

"Няколко мита бяха развенчани. На първо място е митът, че обществото ни няма опит – това просто не е така. Хората сами искаха информация, сами събираха аргументи, спореха и гласуваха. Това е единственото гласуване за 25 години, в което не личат политическите пристрастия”, посочи Плевнелиев.

Той уточни, че над 1,8 млн. са пожелали електронното гласуване и могат да се намерят хора симпатизанти на всички политически партии. Хората сами търсеха информацията, отказана им от техните представители. Когато погледнем профила им става ясно, че в него не личат политическите пристрастия.

"Надявам се народните представители да си дават сметка колко е важно това гласуване. Аз два пъти внасях този референдум в две различни Народни събрания. Сега очаквам отговорно отношение. По време на предизборната кампания референдумът просто отсъстваше. Имаше политически партии, които открито агитираха срещу него", посочи президентът.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното обяви, че хакерските атаки в деня на изборите са били "Костинброд-2". "Те не бяха случайни и аз очаквам да получа отговори от ДАНС", добави държавният глава. "Кой плати хакерските атаки към сайта на ЦИК, кой има интерес да компрометира електронното гласуване? Кой даде указания да не се дават бюлетини, това е нов "Костинброд". Тези неща трябва да се проверят".

Неуредиците в нощта на изборите и последващите дни показаха колко ще облекчим процеса, ако дадем възможност на българите да гласуват електронно. Народът се произнесе, сега предстои и народните представители да вземат своите отговорни решения.

Държавният глава предупреди, че ако сега управляващите пренебрегнат резултатите от допитването в неделя, ще направят голяма политическа грешка. Гражданите днес искат да бъдат активни участници във вземането на решения в държавата. Не може да има друг прочит на проведения референдум, категоричен бе президентът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3837 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
XXL

2015.11.01 | 14:23

16
ДА СЕ ГОРДЕЕШ СЪС БЕДЕН НАРОД ОКРАДЕНА ДЪРЖАВА НЕ Е УМЕСТНО А МАЛОУМНО И НАГЛО.

2015.11.01 | 10:18

15
лицемер

2015.11.01 | 10:18

14
След време ще бъде черна точка в нашата славна история. Не се подценявайте българи!!!
гражданин

2015.11.01 | 10:17

13
Моят президент ... е Росен Плевнелиев
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2015.11.01 | 01:34

8
Вие педалите трябва да се поддържате.
В е л и к и я

2015.11.01 | 02:19

12
Ейй шибаняк , кой ти е казал че искаме да сме "твой" народ , нещастен плъх , затваряй си човката .....
Тиквата

2015.11.01 | 02:19

11
Дори "жена" му се срамува от тоя гей и Герберската пасмина ..., Не се е показала един път на официално събитие ??!

2015.11.01 | 02:17

10
а народа дали се гордее с теб ......срам си ти за България ....срам -----
Гост

2015.11.01 | 01:35

9
Позор за България е това нещастно гейско създание ! Срамувам се от този " президент" Срамни и жалки са последните години за Велика България
СБОГОМ ТУРСКИ КУPBИ ОТ ГЕРБ

2015.10.31 | 18:48

7
А защо Цветанов не е в затвора за Костинброд? Защо Златанов не е в затвора? Защо вие с Тиквата не сте в затвора?

2015.10.31 | 14:59

6
zastto nqma darjava
гошо

2015.10.31 | 14:59

5
Импийчмънт,разследване,съд,затвор.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини