Откриват нова астрономическа обсерватория

  • 29 октомври 2015 08:45

  • 2671
  • 2
Откриват нова астрономическа обсерватория
©

Нова астрономическа обсерватория ще бъде открита официално на Шуменското плато, в близост до посетителския център на Паметника "Създатели на българската държава". Това съобщи проф. Диана Кюркчиева от Астрономическия център на Шуменския университет и преподавател във висшето учебно заведение, предаде Дарик.

Обсерваторията ще има два купола и ще разполага с два професионални телескопа - 40-сантиметров и 26-сантиметров. Те ще бъдат свързани с компютърна техника, което ще позволява наблюденията да се проектират върху видеоекран в посетителския център на обсерваторията. Освен това до няколко месеца ще има възможност телескопите да се управляват и дистанционно, добавя Кюркчиева.

До обсерваторията ще има достъп цялата професионална астрономическа колегия, студенти, ученици и други желаещи, уточни Кюркчиева. Тя допълни, че в обсерваторията ще бъде монтиран и трети по-малък телескоп, който ще може да се ползва от посетители при интересни астрономически явления.

Големият купол на обсерваторията е с размери пет и половина метра и има възможност там да бъде монтиран още по-голям телескоп - до 1,2 м., за което ще се работи в бъдеще. Обсерваторията ще е на втория етаж на сграда, изградена по проект на природния парк "Шуменско плато". На първия етаж ще се помещава нов информационен център на парка, допълниха от дирекцията на парка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2671 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
За чий х..й

2015.10.30 | 00:01

2
аз не мога да рабера те нямат пари за една обсерватория а пък откриват друга каква е логиката
Бай хой

2015.10.29 | 19:51

1
еми и там некои са зели проценти, а за Роженската обсерватория сьбират дарения ......

Добави коментар

Водещи новини