Открит е паметник на Христо Ботев в Казанлък

  • 22 октомври 2015 10:31

  • 1461
  • 0
Открит е паметник на Христо Ботев в Казанлък
© wikipedia

Паметник на революционера и публицист Христо Ботев е открит в Казанлък. Той се намира в парк "Розариум", в непосредствена близост до изграждащия се Музей на розата, съобщава БТА.

С изграждането на паметника се поставя начало на Алея на бележити българи и казанлъчани, обяви при откриването му Драгомил Иванов, лидер на една от политическите партии в града и инициатор за изграждането на паметника в града на розите.  15 хиляди лева е стойността на създадения паметник, като основната част от тях е дарена от общински съветници в мандат 2011-2015 година, членове на неполитическа група в него, от досегашния кмет на Казанлък Галина Стоянова и от Николай Ибушев, изпълнителен директор на военния завод в града.

Автори на бюста-паметник са казанлъшките скулптори Иван Колев и Николай Фитков, изградили Ботевия паметник от мрамор, камък и месинг. За втори път в рамките само на 5 месеца, казанлъчани, членове на групата "Експерти за Казанлък" даряват пари за паметник на Ботев. В навечерието на 2 юни в централния парк на Букурещ "Херъстръу" бе открит възстановеният със средства на казанлъшките експерти Ботев бюст-паметник.

Последвайте канала на

1461 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини