Шок в ДАНС - режат заплатите с 1 / 3

  • 04 ноември 2011 20:25

  • 6645
  • 9
Шок в ДАНС - режат заплатите с 1 / 3
©

Заплатите на служителите от ДАНС ще бъдат орязани, съобщи “24 часа”.

Информацията е потвърдила Светла Берова от пресслужбата на агенцията.

Това е вторият удар срещу спецслужбата, след като правителството предложи обезщетенията при пенсиониране да паднат от 20 на 15 заплати
, като при това за база се взема не пълният размер на последното месечно възнаграждение, а само 75% от него.

В същото време 20-те заплати при пенсиониране за МВР и МО не бяха намалени от 20 на 15, както искаше Министерството на финансите.

Вече са предложени промени в закона за ДАНС, с които се въвеждат по-ниски коефициенти за изчисляване на възнагражденията в службата. Базата за умножение е средната заплата в бюджетната сфера, определяна всяка година от Закона за държавния бюджет.

Например коефициентът за агенти - държавни служители пада от 3,4 на 2,1, за сътрудници - от 2,2 на 1,4, а за висшисти с трудови договори - от 2,6 на 1,6.

При среднистите на работа в спецслужбата пък заплатата почти се изравнява със средната чиновническа - коефицентът ще е 1,1.

С подготвените промени минималното възнаграждение на агентите от най-ниско ниво ще падне от 1278 на 789 лв., а при сътрудниците - от 827 на 526 лв.

Това обаче не са реалните заплати на служителите от ДАНС, коментират осведомени. По неофициална информация агентите вземат 2-3 пъти повече от колегите си в МВР. Освен това към основните заплати се включват редица добавки като т.нар. порцион, агентурни, командировъчни и т.н.

Въпреки това орязването ще е чувствително. Служител от средно ниво споделил, че заплатата му вероятно ще падне с 600-700 лв.

Решението за свиване на парите в спецслужбата дойде, след като на заседанието на МС в понеделник премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г обяви, че в ДАНС вземат неоправдано високи заплати и че не разбира защо трябва са по-големи от тези в МВР.

По думите му полицаите от ГДБОП, както и от звеното за задържане примерно заслужавали много повече за работата, която вършат.

Бюджетът за 2012 г. на службата ще се гледа на заседанието ни в четвъртък, след това можем да коментираме, каза шефът на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите Димитър Дъбов.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6645 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Freedom_People

2014.12.18 | 15:07

9
Получават пари за агентурни - смешници - и Кадафи не вярваше че ще дойде ден да си плати за репресиите но дойде ! Като пуснеш ТОР и ВПН програми и ги използваш правилно през публичен wi fi - ще докладват на Кадафи по водопрободната мрежа ! Най -добре да се хванат да работят за олигархията на частно - като НСО ! И без това са хора на техните шефове също и на другаря Валю Златен - 3лв горивото спонсор на МВР а геноцид за гражданите на минимални заплати - Нема Такава Държава с нетърпение чакам Гърция да фалира да вида физиономийте на Гоце и Тиквата - тогата ще дойде ден на Истина
666! СУПЕР Red Tails...

2014.12.18 | 15:06

8
....АУТ ТЪПОТО ДАМСКО ДАНС....!

2014.12.18 | 15:06

7
"Това обаче не са реалните заплати на служителите от ДАНС, коментират осведомени. По неофициална информация агентите вземат 2-3 пъти повече от колегите си в МВР. Освен това към основните заплати се включват редица добавки като т.нар. порцион, агентурни, командировъчни и т.н." Пълна лъжа. разликата в заплащането е около 35%. Всеки може да го изчисли на база посочените коефициенти от 3,4 на 2,1, колкото е и на МВР. А допълнителните като т.нар. агентски ги има и др. ги има и в МВР. Да не говорим, че там взимат и за извънреден труд, което в ДАНС го няма. За сравнение на работата между полиция и ДАНС въобще пък не може да се говори. Едното е специална служба, а другото не. Затова и заплатите на ДАНС бяха направени по тертип на западните служби и изравнени с тези в НРС и НСО, а за тях защо няма промяна?!?! И още нещо. Корупцията в ДАНС поне до средно ниво, а даже и доста над него е абсолютно нулева. Дали някой познава некорумпиран полицай обаче???
Крум

2014.02.13 | 11:07

2
Не съм съгласен с това, че някой заслужава повече от еди кой си. Всяка професия си има свойте специфики. ГДБОБ или групата за задържане имат за работа да идат на адрес или място и да задържът някой си, това крие своя риск.Агента разработва, следи, събира информация, води наблюдение статично и подвижно, събраната информация се анализира и се дава адрес на ГДБОБ примерно, да идат и да направят ареста. Тези две служби си имат свойте рискове, специфики на дейност и са съвсем различни, но се допълват, за което не може да бъдат сравнявани. Друг е въпроса ДАНС как си вършат работата.

2014.12.18 | 15:06

6
Абсолютно правилно!!!!!
От управляващите

2014.12.18 | 15:06

5
Хак им е на ДАНС. Като си навират гагата където не им е работа! Как ще пипаш любимата далаверка на управляващите. Сега ще ядат сопата, защото не знаят да слушкат... Следващия път да им е ясно кой „командва влака”!
ДАНС

2014.12.18 | 15:06

4
Да бе, все едно в САЩ, ФРГ или Великобритания или където и да било другаде специалните служби вземат колкото полицията. И само за справка, в Румънската спец. контраразузнавателна служба основната заплата на "чиновниците" е около 1100 евро, на полицай е около 600 евро. Ама Боко е новатор, дава пример.
AlexK

2014.02.13 | 11:08

3
По думите му полицаите от ГДБОП, както и от звеното за задържане примерно заслужавали много повече за работата, която вършат. Za tova sam saglasen,taka e-pravilno.
Анти режимо комунизмо

2011.11.12 | 19:53

1
Така всеки гражданин който иска да се предпази от незаконно,нахално и своеволно навлизане в личното му пространство без съдебно решение просто хрумване на агентурник - трябва да предприеме някай стъпки: - като теория прочетете книгата на Иван Палчев - Сянката на Терора - За практика за интернет комуникации - -лаптоп без антивируна програма - тя може да сканира и извлече информация проект на КГБ от преди време - -Преинсталация на операционна система -Свързване през пебличен wi fi - Правилно конфигуриране на ВПН Cyber Ghost на сървър където не се запазват трафичните дании - или където уважават правата на човека за лично пространство и не уважават молби от Булгаристан за достъп Също така и проксита на ТОР - сменяте ги постоянно - Пускане въдици - грешна информация която да ги заблуди - Пускате си вашата информация закодирано - Ако искате разговор през скайп най добре Така един човек с 5 лева в джоба обезмисля милионите на репресивния апарат и частната милиция на олигархията - днешните заптиета като Киро Японеца - Манголюба ДС - Тарантула Дрончева и Хотел 1 ,Р . Овч. и Валю Джакузито , както и много други знайни и незнайни герой на комунистическия капитализъм

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини