Втори фестивал на ореха се организира в казанлъшко село

  • 15 октомври 2015 19:16

  • 1644
  • 0
Втори фестивал на ореха се организира в казанлъшко село
© Getty Images/Guliver

В събота /17 октомври/ за втора поредна година в казанлъшкото село Голямо Дряново ще се състои Фестивал на ореха. Проявата е под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове, както и с подкрепата на двама местни земеделски производители - Георги Василев и Спас Момов.

Организатори на фестивала са местното кметство и читалището в Голямо Дряново.  Участие във фестивала вече са заявили над 30 местни орехопроизводители.  Голямо Дряново е едно от землищата в България, в които има най-много орехови насаждения - над 3000 декара. Масово градините са създавани в периода 1965-1967 година. Тук всяко семейство има орехова градина, каза за БТА Спас Момов, който е агроном.  Голямо Дряново е селото, в което допреди 12 години се намираше и най-старият орех в България - 500 годишен, паднал през 1993 година, поради заболяване. В негова чест е издадена и пощенска марка, съобщава БТА.

През миналата година, по време на първото издание на Фестивала на ореха, голямодряновци засаждат негов наследник.  Програмата на Втория фестивал на ореха включва представяне на производители на черупкови плодове от района, демонстрации на занаяти, свързани с този поминък, пресъздаване на народни традиции от района на Голямо Дряново, кулинарна изложба на ястия, приготвени с орехи и биопродукти на орехова основа, фолклорна програма и народно веселие. Сега организаторите на фестивала предвиждат и продажба на бутикови количества и сортове орехи.

В тазгодишното издание на Ореховия фестивал ще участват и представители на научната общност от Аграрния университет в Пловдив, Института по овощарство и Аграрният факултет при Тракийския университет в Стара Загора.
Първите прояви от фестивала започват от 10.00 часа.

Последвайте канала на

1644 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини