Даниел Митов: Китай е наш първостепенен партньор в Азия

  • 15 октомври 2015 19:06

  • 1656
  • 1
Даниел Митов: Китай е наш първостепенен партньор в Азия
© Булфото

Китай е наш първостепенен партньор в Азия, каза министърът на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, на съвместен брифинг с китайския министър на външните работи Ван И, който е на официално посещение в България по покана на българския си колега, съобщава БТА.

Желаем да разширим сферите на сътрудничество и да реализираме конкретни и значими съвместни проекти, включително и в контекста на стратегическото партньорство между ЕС и Китай, отбеляза Митов. Той посочи динамичното развитие на българско-китайските отношения в последните години в много сфери, включително политическата, търговско-икономическата, активизирането на културните връзки.

Подкрепяме и активно участваме в инициативата за сътрудничество между държавите от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ и Китай, каза Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,. Гледаме с надежда към предстоящата среща на формата и подписването на изключително важни документи в рамките на търговско-икономическия ни обмен, добави той.  Готови сме да играем и активна роля в развитието на транспортните коридори по новия Път на коприната в контекста на обявената от китайския президент инициатива "Един пояс - един път", каза още българският министър.

Китай е сред най-големите ни експортни партньори не само в Азия, но и в световен мащаб и нашите приоритети са увеличаване на китайските инвестиции в България, както и разширяване на обема и разнообразието на български продукти на китайския пазар, отбеляза Митов. Освен евентуалното задълбочаване на сътрудничество в областта на туризма, селското стопанство и храните, той посочи и възможности за инфраструктурни бъдещи проекти, които можем да осъществим заедно, като отбеляза, че и в областта на енергетиката има много възможности за задълбочаване на отношенията.

Министър Ван И каза, че основната цел на посещението му в България е да превърне всестранното приятелство, сътрудничество и партньорство в реални резултати, които народите от двете от страни могат да видят. Той акцентира върху възможности в двустранното сътрудничество в областите на селското стопанство, инфраструктурата, енергията, културния обмен.

Министърът отбеляза и изграждането на добри партньорства в рамката на сътрудничеството между Китай и Централна и Източна Европа. Министър Ван И каза, че българският му колега е потвърдил участието на премиера Бойко Борисов на срещата на върха между Китай и ЦИЕ през следващия месец в Китай. Вярвам, че посещението на премиера в Китай не само ще стимулира сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа, но и ще даде силен тласък за развитието на българско-китайските отношения, каза той.
В отговор на въпрос за кризата в Сирия, Ван И коментира, че Китай приветства всички усилия за политическото разрешаване на сирийската криза и отбеляза важната роля на ООН. Смятаме, че международните усилия за антитерористичната дейност трябва да вървят в една и съща посока, отбеляза той. Вярвам, че политическото разрешаване е крайният изход на кризата, посочи Ван И.

Последвайте канала на

1656 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.16 | 13:52

1
Първостепенен партгньор на Китай е Русия.

Добави коментар

Водещи новини