400 хил. лв. ще струва експертизата за фалита на КТБ

  • 14 октомври 2015 06:31

  • 1692
  • 2
400 хил. лв. ще струва експертизата за фалита на КТБ
© Булфото

Прокуратурата ще плати 400 хил. лв. за изготвяне на съдебно-счетоводна експертиза по досъдебното производство за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Парите бяха отпуснати от правителството във вторник.

Експертизата ще бъде изготвена от международна одиторска компания, обясниха от държавното обвинение, но не казаха за коя фирма става въпрос. Според прокуратурата постигнатата цена е много добра. По неофициална информация през последните няколко месеца са водени преговори с няколко търговски дружества. В края на юни главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в твърдеше, че експертизата ще бъде назначена до края на месеца, но явно се е стигнало до забавяне. Целта на експертизата е да установи състоянието на банката преди фалита й, пише "Сега".

В момента по делото за КТБ са обвинени 14 души, сред които собственикът й Цветан Василев, обвиняем за източването на 206 млн. лв. Обвиняеми са още петима изпълнителни директори на банката, главният касиер и главният счетоводител, както и двама бивши подуправители на БНБ и трима одитори. Василев обаче е в Белград и няма намерение да се връща, ако преди това не получи гаранции за справедлив процес. "Процесът се води от съда, а не от прокуратурата. Гаранцията за безпристрастен процес я дават конституцията и законите. Какви повече гаранции са нужни, освен написаните в законите?", заяви в отговор преди няколко дни главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в.

Любопитна подробност е, че делото за фалита всъщност е образувано още през февруари 2014 г., когато никой не подозираше развоя на събитията. Тогава прокуратурата започва да разследва сигнал на "Протестна мрежа" срещу Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков. В резултат и на действията по него банката бе затворена през юни, а делото се трансформира срещу Василев и подчинените му от банката.

572 хил. лв. бяха отпуснати допълнително на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Те ще отидат за изплащане на плащане на дългове по изпълнителни листове. Вероятно става дума за дела по Закона за отговорността на държавата и общините, който дава възможност граждани да съдят институции, ако смятат, че са претърпели вреди от техни актове. От комисията не успяха да уточнят каква част от отпуснатите пари са за обезщетения. Останалата част ще трябва да покрие разходите на КОНПИ по делата, които е водила за отнемане на имущество.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1692 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емо

2015.10.25 | 13:16

2
Пак от нашия джоб значи и пак няма да има виновни и осъдени. Докога бе????
Alexandro

2015.10.14 | 15:01

1
Сега, за да му е достатъчно гадно на Василев да го накарат да поеме разноските.

Добави коментар

Водещи новини