Плевен е домакин на Третата национална среща "Съхраняване на националната идентичност"

  • 13 октомври 2015 14:09

  • 1379
  • 0
Плевен е домакин на Третата национална среща "Съхраняване на националната идентичност"
© Булфото

Плевен е домакин на Третата национална среща "Съхраняване на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие", съобщиха от общината.

Форумът се открива утре и ще продължи до 16 октомври в залите на художествената галерия "Илия Бешков". Организира се в партньорство с дирекцията "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" на Министерството на културата, Регионалния исторически музей и общината. За първи път домакин на такава голяма музейна изява ще бъде художествен музей, в чийто зали по време на срещата участниците ще могат да се запознаят с произведения на изтъкнати български и чуждестранни художници, съобщава БТА.

На форума се очаква да бъдат представени нови изследвания и факти на тема "Духовните средища в българските земи - ХV в. - началото на ХIХ в. - книжовни и образователни центрове". В последния ден на срещата участниците ще имат възможност да посетят античния град Улпия Ескус край Гиген, който ще бъде обект на специално представяне. В него в продължение на десетилетия са работили много екипи музейни специалисти-археолози. Те ще представят пред цялата колегия обекта.

От музея в Плевен имат идея разкопките на Улпия Ескус да бъдат експонирани по по-атрактивен начин, за да се превърне обектът в търсена туристическа дестинация. Тъй като са открити развалини на цели сгради и красиви колонади, специалистите са на мнение, че каменните останки биха могли да бъдат изправени на местата си и така да се превърнат във внушителна гледка, която разказва за времето на римляните.

Последвайте канала на

1379 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини