Започваме износ на птиче месо и гъши дроб за Япония

  • 13 октомври 2015 13:03

  • 1730
  • 1
Започваме износ на птиче месо и гъши дроб за Япония
© Gettyimages/Gulliver

Япония е одобрила процедурата за внос на българско птиче месо и гъши дроб, с което вече допуска нашите продукти до местния пазар.

Това е обявил заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на българо-японски бизнес форум, съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Петров е допълнил, че в момента тече друга процедура за разрешаването на износ на българско свинско месо към Япония. Според него двете процедури ще позволят на много малки и средни предприятия от България да намерят свои партньори в Япония и да започнат износ.

Петров е призовал японските компании да насочат поглед към България като страна, която може да бъде тяхна врата за цяла Европа. Той е обяснил, че има възможности за влизане в държавните и частни индустриални зони у нас.

Председателят на групата за приятелство "България - Япония" към горната камара на японския парламент Коичи Киши е обявил на форума, че в Япония има 35 млн. малки и средни предприятия. Повечето от тях търсят възможности за излизането на нови пазари.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева е посочила, че нейният екип полага системни усилия за развитие и подобряване качеството на предоставяните услуги за информационно осигуряване на бизнеса, за предоставяне на специализирано обучение, организиране на промоцията на българските предприятия чрез национални участия на международни панаири и специализирани изложби, търговски мисии, бизнес делегации.

Между България и Япония съществува неизползван потенциал за нарастване и диверсифициране на двустранния стокообмен. Необходимо е и двете страни да търсят експортни възможности за балансиране и увеличаване на двустранния стокообмен, чрез насърчаване на преките контакти между български и японски фирми и бизнес партньори, е допълнила Захариева. Тя се е срещнала с Атсуши Тойонага, комисар на Японската агенция за малки и средни предприятия.

На форума в София са присъствали над 50 български и японски компании.Форумът е по проект, финансиран по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".

Последвайте канала на

1730 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
dddddddddddd

2015.10.13 | 21:50

1
лошото е че този износ ще е само за избрани хора другите кучета ги яли, направено е или трябва да искаш да правиш милиони или нищо.

Добави коментар

Водещи новини