Варна задели 600 000 лв. за нова библиотека

  • 13 октомври 2015 07:12

  • 1119
  • 0
Варна задели 600 000 лв. за нова библиотека
©

Над 400 архитекти от България и света се явяват на международния конкурс за идеен проект за нова сграда на варненската библиотека. Това съобщи вчера главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Интерес са проявили архитектурни бюра и колективи от цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Русия, дори и Китай. Според Бузев задачата е огромно предизвикателство пред съвременните архитекти. Той прогнозира засилване на този процес, защото крайният срок за предаване на проектите е 23 ноември. Седмица по-късно международно жури с председател Трине Бертхолд, която е ръководила проекта за новата библиотека в датския град Орхус, ще обяви победителя. Той ще получи награда от 20 000 лв., но това далеч не е най-важното, пише "Труд".

Класираният на първо място екип ще бъде поканен да изготви технически и работни проекти за новата сграда, които ще са на стойност до 600 000 лв. От победителя се очаква да предложи качествено ново обществено пространство на мястото, където в момента се намира паркингът на общината. Прогнозата на арх. Бузев е, че това ще бъде най-модерната сграда в града.

Според изискванията новата сграда трябва да не надвишава 18 500 кв. м надземна разгъната застроена площ. Към нея задължително трябва да има подземен паркинг на три нива за около 350 автомобила, който ще обслужва трафика в централната градска част. Цената на построяването на модерната библиотека заедно с оформлението на околното пространство не трябва да надхвърля 40 млн. лв.

В момента варненската библиотека разполага с 866 000 библиотечни документа, които са разпръснати на три места в морската столица. Новата сграда ще трябва да предложи пространства за съхранение на над 1,2 милиона единици. Това ще бъде първата нова библиотека, строена в България през последните 30 години, напомниха от община Варна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1119 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини