ЕИБ може да си поиска предсрочно заемите, дадени на "Фолксваген"

  • 12 октомври 2015 14:06

  • 1434
  • 1
ЕИБ може да си поиска предсрочно заемите, дадени на "Фолксваген"
© Gettyimages/Gulliver

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) може да поиска предсрочно погасяване на отпуснатите от нея заеми за немския автомобилен гигант "Фолксваген".

Това обяви в интервю за "Зюддойче Цайтунг" шефът на банката Вернер Хойер.

ЕИБ беше предоставила заеми на германския автомобилостроител за развитието на двигатели с ниски емисии и Хойер посочи, че на фона на скандала с измамата около отработените емисии от дизеловите двигатели на "Фолксваген" банката може да поиска предсрочно погасяване на отпуснатите от нея кредити.

Според немския вестник все още около 1,8 млрд. евро от заемите за "Фолксваген", отпуснати от ЕИБ, са неизплатени, като в същото време изданието цитира Хойер да отбелязва, че от 1990-а година насам Европейската инвестиционна банка е отпуснала кредити на автомобилния гигант за около 4,6 млрд. евро.

Вернер Хойер взе участие на проведената в края на миналата седмица годишна среща на Международния валутен фонд в Лима, Перу.
Той добави, че ЕИБ ще проведе много подробни разследвания относно това как "Фолксваген" е използвал отпуснатите средства.

Хойер заяви пред репортери, че ако банката намери, че заемите са били използвани за други цели, извън основните намерения на компанията, тя ще трябва да се запита дали да не си ги поиска обратно.

Вернер Хойер подчерта, че е много разочарован от "Фолксваген" и допълни, че скандалът ще навреди на отношенията на ЕИБ с автомобилната компания.

Последвайте канала на

1434 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
franc

2015.10.12 | 14:36

1
Ха добър ден , ами че то е очевадно ме заемите не се използват целенасочено , политическите болни амбиций за власт се плащат , скапи картини също се плащат , скапи проститутки и кокайн също се плащат . та това го знае всяко дете . тази банка да попита всяко едно дете от улицата те най добре знаят защото слушат всичко което се говори в кащи .

Добави коментар

Водещи новини