Театър 199 открива 50-ия си сезон с "Дневникът на един луд" по Гогол - половин век след пъ

  • 12 октомври 2015 14:03

  • 1060
  • 0
Театър 199 открива 50-ия си сезон с "Дневникът на един луд" по Гогол - половин век след пъ
© Булфото

Театър 199 "Валентин Стойчев" открива юбилейния си 50-и сезон с "Дневникът на един луд" по Гогол - заглавието се появява за втори път в афиша на театъра половин век след премиера му на 24 юни 1966 г. под режисурата на Крикор Азарян с Наум Шопов като Аксентий Иванович Попришчин. На 17 и 19 октомври са премиерните представления на Театър "Кредо" на сцената на Театър 199, съобщават от екипа.

В усмирителната риза на Гоголевия луд Нина Димитрова избра да облече своя партньор в "Шинел" Стелиан Радев. Актрисата-режисьор за втори път "шие" за Стенли "дреха по кройката" на Гогол. През 2013 г. - след като се раздели с бившия си сценичен партньор Зуека, тя смело "прекрои" Гоголевия шинел и "го метна на плещите" на младия актьор.

"И шинелът му залепна съвсем по мярка", коментира Нина. А за работата си със Стелиян Радев в "Дневникът на един луд" добавя: "Стенли така се срасна с усмирителната риза на Попришчин, че не можеш да разбереш къде свършва лудостта на героя и къде започва лудостта на артиста. Това е магията на истинския талант".

Тя се надява след края на представлението зрителят да си каже: "Няма да се оставя "богопредателите и отцепродавците" да превърнат живота ми в лудница. Имам въображение и смелост да променя този користолюбив свят".

Изборът на Нина Димитрова на 23-годишния актьор е изненадващ и нестандартен - сложната роля обикновено се възлага на утвърдени и известни актьори. Нина обаче, по собствените й думи, винаги е залагала на таланта, а не на известността. През 1992 г. покани за партньор в "Шинел" свой студент - неизвестния тогава Васил Василев-Зуека, и създаде с него един от най-забележителните театрални дуети. Двадесет години по-късно, след раздялата им, Нина създаде два нови блестящи дуета с други свои студенти - Стелиан Радев в "Шинел" и Димитр Несторов в "Каквото направи дядо. . . " по Андерсен. През изминалите два сезона новото трио на Театър "Кредо" спечели овациите на публиката у нас и по света - Русия, Япония, Китай.

Стелиан Радев и Димитр Несторов са възпитаници на проф. Здравко Митков, който през 2012 г. покани Нина Димитрова за свой асистент в НАТФИЗ, и това направи възможна срещата й с двамата талантливи млади актьори. Стелиан Радев завършва Театралната академия с отличие "Най-добър актьор на випуск - 2014", а Димитр Несторов е "Отличник на випуск - 2014".

След "Дневникът на един луд" Нина Димитрова продължава работа по следващия спектакъл на Театър "Кредо", в който на Димитр Несторов предстои "да се откачи от времето" и да се впусне в пътешествие между раждането и смъртта в ролята световноизвестния "откачалник" Били Пилгрим от съвременната класика "Кланица 5" на Кърт Вонегът. Едновременно с този проект Театър "Кредо" от година и половина работи по още един знаменит текст - "Пилето" на Уилям Уортън.

Последвайте канала на

1060 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини