Бум на натровени от гъби във Варна

  • 12 октомври 2015 13:18

  • 3718
  • 1
Бум на натровени от гъби във Варна
©

През последните десетина дни варненските токсиколози отчитат истински бум на пациентите, консумирали отровни гъби. В клиниката във Военноморска болница се лекуват цели семейства от по двама и трима души, които са ходили на беритба в гората, а след това са консумирали гъби.

Основно две заблуди водят гъбарите в болницата на лечение. Първият мит, от който хората се подвеждат, е, че гъбите, които са нагризани от диви животни, са годни за ядене. „Това не е така! Животните имат ензими, които преработват отровата в гъбите, докато хората не произвеждат такива“, коментира шефът на клиниката по токсикология доц. д-р Снежа Златева пред "Петел".

Втората заблуда е начинът, по който изглеждат гъбите в различните фази на растежа. „В по-ранни или по-късни фази отровните гъби могат да наподобяват ядливи и обратното. Оттам хората се заблуждават и ги берат, а не трябва“, коментира доц. Златева. Често пациенти идват в клиниката за лечение и поради предоверяване в уменията на свои близки. „Често гъбари подаряват на свои близки семейства или приятели набрани от тях гъби, а хората се доверяват в техните умения. За съжаление, дори една отровна гъба, може да доведе цяло семейство в болницата за лечение, тъй като самия процес на готвенето не разрушава отровата“, коментира специалистът.

Добрата новина е, че всички преминали до момента пациенти са се повлиява много добре от лечението. От две години насам във Варна не е регистриран смъртен случай от отравяне с гъби.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3718 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.13 | 01:39

1
Бедният човек като няма какво да яде си бере гъби.Понякога тук-там си намира и отровна,която е необходима за отърване от скапания живот дето води.

Добави коментар

Водещи новини