Адекватни присъди за виновниците за тежки катастрофи поиска протест в Пловдив

  • 12 октомври 2015 13:14

  • 1492
  • 1
Адекватни присъди за виновниците за тежки катастрофи поиска протест в Пловдив
© Булфото

Родители и близки на 17-годишната ученичка, която беше блъсната на автобусна спирка в Пловдив, се обявиха за промяна на законодателството, така че виновниците за тежки катастрофи по пътищата, да получават адекватни присъди.

Те направиха това пред Съдебната палата в Пловдив, където днес трябваше да се проведе организиран в социалните мрежи протест срещу намалените присъди на гръцкия студент и другия участник в инцидента, при който миналата година пострада Катерина Матеева.

Заради липсата на официално разрешение от Общинската администрация за провеждането на протеста, днес пред съда се събраха предимно близки на семейството на пострадалото момиче и адвокатите на двете страни. Организацията на днешната акция в социалните мрежи беше провокирана от замяната на условната присъда от две години на гръцкия студент Христос Боскос с глоба от 5 000 лева. Шофьорът на другата кола, участвала в катастрофата, Васил Калев, когото магистратите от Районния съд осъдиха на една година условно, сега също е със заменено наказание глоба от 2 000 лева. Гръцкият студент удари 17-годишното момиче, шофирайки спортния си автомобил с близо 100 км в час. Той е бил засечен от друга кола и така се е врязал в автобусната спирка, на която е чакало момичето.

Катерина претърпя пет операции, предстоят й още, казаха днес през сълзи родителите й Паулина и Илиян, които искат по-сериозни наказания за двамата нарушители, като подчертаха, че за да се случи това, очевидно са необходими законодателни промени: "За мен това е една огромна подигравка с цялата българска държава, срам за България. Миналата седмица чух човек от органите, които се занимават с тази материя, да говори, че нов Закон за движение по пътищата щял да бъде направен най-рано след две години. Ами да го направи след пет години тогава! Дотогава ще има 5 000 убити. Не говорим за реваншизъм. Тук говорим за превенция. Не може човек с няколко последователни глоби за превишена скорост да му бъде даван нов шанс - значи това е един вид абонамент за бързо каране. Плащаш си глобата и продължаваш да караш без последствия. Ако е така, хората, които се занимават с това нещо, да излязат и да кажат, че всички граждани на България не са застраховани по пътищата на България. Това ли означава?"

След окончателната присъда на Окръжния съд, която не ни удовлетворява, ще заведем гражданско дело, казаха още родителите, цитирани от БНР. Те също обмислят и дали да се обърнат към Европейския съд за правата на човека.

Организаторите на протеста ще се съберат отново в сряда пред Съдебната палата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1492 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.13 | 13:55

1
Животът в България струва жълти стотинки, а справедливост има само за някои......

Добави коментар

Водещи новини