500 от бежанците в Гърция и Италия идват у нас до Нова година

  • 10 октомври 2015 06:31

  • 1641
  • 3
500 от бежанците в Гърция и Италия идват у нас до Нова година
© Булфото

До края на годината България трябва да приеме 500 бежанци от Гърция и Италия съгласно приетия от Европейския съюз план за разселване на търсещите убежище в Европа.

Това стана ясно от стенограмата на заседанието на правителството в сряда, на което вицепремиерът Румяна Бъчварова съобщи новината.  Чужденците, които ще пристигнат следващите месеци, са част от общо 1549 бежанци, които ще дойдат у нас до края на 2016 г. От вчера започна изпълнението на плана на ЕС за преразпределяне на 160 хил. души от Гърция и Италия сред другите страни членки. 19 души от Еритрея отпътуваха от Рим за Швеция в рамките на първия трансфер, организиран в ЕС. И докато в скандинавската държава имат ясна идея какво да правят бежанците - там държавата организира курсове за работа, докато те изучават шведски, то в България все още се чудят, пише в. Сега.

"Предварителното решение за разпределение на 40 хиляди души ни ангажира с 500 лица, които трябва до края на годината да бъдат приети в България. Това налага да помислим и за мерките за тяхното интегриране", заяви Бъчварова по време на заседанието. На практика държавата няма идея какво да прави с хората, които вече са получили статут.

Ако се спазват европейските стандарти, всеки от бежанците трябва да получи индивидуален интеграционен план, който включва пакет от мерки - предоставяне на жилище, задължително изучаване на 6 месеца български език, часове по социална ориентация, записване на децата на училище и курсове по професионална ориентация, квалификация, преквалификация. Това е записано и в нова стратегия за интеграция на бежанци до 2020 г., която беше приета миналото лято, но остана само на хартия. Тя не е и финансово подплатена.

Вече няколко правителства се провалиха с интеграцията. Сегашните управляващи също не правят изключение. Въпреки че още през март тогавашният ресорен вицепремиер Меглена Кунева обяви, че вече е изготвен нов план и скоро към него ще има и подробни финансови разчети, до ден днешен те не са обявени. "Въпросът с финансовия разчет ни кара да сме предпазливи и да не го оповестяваме публично засега", коментира тогава Кунева.

Миналия месец председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков прогнозира, че планът за интеграция на бежанците за тази година ще бъде приет в началото на октомври. Въпреки че той трябваше да е само за 3 месеца, това все още не се случва.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1641 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.10.15 | 01:48

3
Горките нещастници. Махнаха се от мизерията,за да отидат в друга мизерия

2015.10.12 | 18:36

2
Искам закон: Не може социалните помощи да надвишават минималната пенсия или поне 50% от минималната работна заплата. И максималния срок, за който да се дават да е 6 месеца.
777

2015.10.11 | 00:55

1
Е ТВА Е ДОБРА НОВИНА...............БРАВО.

Добави коментар

Водещи новини