На о-в Лесбос вече няма къде да погребват удавените бежанци

  • 09 октомври 2015 19:36

  • 4313
  • 3
На о-в Лесбос вече няма къде да погребват удавените бежанци
© Getty Images/Guliver

На остров Лесбос, който е първата спирка на мигрантите по пътя им от Турция към ЕС, вече няма къде да погребват телата на удавилите се. Мястото, отредено за бедните и безпаричните на гробището „Свети Пантелеймон”, вече е препълнено.

Няма гаранция, че при следваща смърт на имигрант той ще има къде да бъде положен, съобщава „Ройтерс”.

Гробарят Христос Мавракидис показва безименните гробове, потънали в кал: „Това е майка с нейното бебе. Това е друга млада жена. Там е 60-годишен мъж”.

Стотици афганистанци, иракчани и сирийци са положени в посока към Мека на гръцка земя. На гробовете на християните са поставени кръстове. Гробарят изброява и годините на смъртта им: „2013, 2014, 2015”. „Нещо трябва да се направи. Много са, твърде много”, добавя той. Никой не може да каже дали следващото тяло ще бъде погребано.

Близо 1 млн. души от Ирак, Сирия и Афганистан са се опитали да избягат в Европа само през тази година. По данни на ООН, 3000 са загиналите. Само на 4,4 км от турския бряг, остров Лесбос, който е третият най-голям в Гърция, е едно от предпочитаните места за вход в ЕС. Потокът се засили в края на лятото, като понякога само за ден на гумени лодки пристигат над 1000 души, опитващи се да изпреварят задаващите се бури в Егейско море. Увеличил се е и броят на погребенията в „Свети Пантелеймон”.

Над 35 души са погребани на тесен, прашен парцел на хълм, извисяващ се над острова. Четирима са положени там само за един ден. На някои от импровизираните надгробни плочи са поставени малки мраморни плакети с надписи, направени с боя или маркер: „Саад 4-9-2015”. На други пише само: „Неизвестен 25-8-2015”, „Номер 14 5-1-2013”. На най-пресните гробове липсва каквото и да е обозначение. Мавракис показва и отворен гроб на млад мъж от Ирак, ексхумиран по желание на роднините му, които успели да го издирят чрез ДНК тест. Много други загинали изобщо не са открити. Понякога рибарите, които се натъкват на трупове, ги връщат обратно в морето, тъй като не желаят да ги предават на властите и да дават обяснения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4313 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.10.12 | 18:48

3
Що не викнете някой ходжа да им се провикне и да им изпее молитва.Поповете в Гърция не са задължени да ги изпращат на онзи свят!
+

2015.10.12 | 02:40

2
Почти се просълзих, но се сетих за хилядите муджахидини, които са оцеляли и сега са на сигурно място в Европа и ми стана по-добре

2015.10.12 | 00:46

1
да си хранят акулите ...но и те не ги искат сигурно!

Добави коментар

Водещи новини