Експерти: Промените в Закона за акцизите ще оскъпят пропан-бутана

  • 09 октомври 2015 17:55

  • 1769
  • 3
Експерти: Промените в Закона за акцизите ще оскъпят пропан-бутана
©

От 24 на 28 лв. ще се повиши цената на бутилка от 10 кг пропан-бутан. Това ще се случи, ако бъдат приети промените в Закона за акцизите и данъчните складове, предупреждават експерти, цитирани от News7.

От общото потребление на пропан-бутан у нас бутилираният е едва 5%, като новата му акцизна ставка ще донесе малко над 6 млн. лв. приходи в бюджета, посочват те.

Решението е рисково за икономиката на страната и за най-уязвимите социални групи, предупреждават от асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите. Ако промените в закона за акцизите и данъчните складове минат и на второ четене в парламента, най-засегнати от увеличението на бутилирания пропан-бутан ще са хората от отдалечените райони и собствениците на заведения, в които се готви на газ.

Няма изискане в евродирективите за изравняване на акцизните ставки на пропан-бутана за автомобили и този за бита, категорични са от асоциацията на производителите и потребителите на този газ. Илиев определи като "недоразумение" внесените поправки между първо и второ четене в парламента за повишаването на акциза на бутилирания пропан-бутан. Той припомни, че 21 от 28 страни членки на ЕС използват или символично ниски, или нулеви ставки за този вид газ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1769 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.11.20 | 14:29

3
Тия от ГРОБ ,само акцизи и данъци са им в главите !Да ограбват бедния народ !Дали са чули ,че трябва и производство !И ,че с тия данъци не насърчават производството ! Чорбаджиите крият по миши дупки парите си и не инвестират ,щото не знаят какви данъци ще им дойдат в главите на управляващите ,след като преспят !

2015.11.20 | 14:24

2
ВСИЧКО , което прави ГЕРБ и ТИКВАТА ПРОСТА води до още по - голяма мизерия и скъпотия на живота на българите ! ДОЛУ Тия крадци , лъжци и бандити ! САМО АТАКА ! САМО ВОЛЕН СИДЕРОВ ! ДА СЕ СПАСЯВАМЕ !

2015.11.20 | 14:24

1
Недоумявам защо на най-екологичното гориво увеличават акциза вместо да го премахнат изцяло и да стимулират ползването му както за автомобилите, така и за отопление... Продажници!!!

Добави коментар

Водещи новини