Русия иска тракийските ни съкровища в Ермитажа

  • 09 октомври 2015 15:33

  • 3265
  • 5
Русия иска тракийските ни съкровища в Ермитажа
©

Министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко е приел днес Михаил Швидкой - посланик за особени поръчения на Министерството на външните работи на Руската федерация и специален представител на Президента на Русия по въпросите на международното културно сътрудничество, съобщиха от Министерството на културата.

По време на срещата министър Рашидов и Михаил Швидкой са направили преглед на състоянието и перспективите на българо-руските връзки в сферата на културата. Двамата са изразили становище, че трябва да се предприемат усилия за активизиране на сътрудничеството ни в духовната сфера и на двустранния културен обмен.

В тази връзка специалният представител на Президента на Руската федерация по въпросите на международното културно сътрудничество Михаил Швидкой, който е и бивш министър на културата на Русия, е направил предложение да започне подготовката на голяма изложба с нашите прочути тракийски съкровища, която да бъде представена в Държавния музей Ермитаж в Санкт Петербург.

На реципрочна основа, част от експонатите от уникалните колекции на Ермитажа, в който се съхраняват над 3 млн. произведения на изкуството от цял свят, ще могат да гостуват в София.

В хода на разговора министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко е предложил на Швидкой да започне подготовката и за организирането на ретроспективна изложба с произведения на прочутия руски авангардист от полски произход Казимир Малевич /1879-1935/, която да бъде представена в Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство. Иска ми се младото поколение у нас да получи възможно по-пълна представа за творчеството на този гениален творец от различни периоди в живота му, отразени в творческите му търсения, стилове и течения, той много силно е повлиял на съвременното изкуство, е подчертал министър Рашидов.

Според Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко изложбата с произведения на Малевич трябва да бъде открита веднага след като приключи вторият етап от изграждането с европейско финансиране на Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство, в резултат от което той вече ще разполага и с много по-голяма изложбена площ.

Предстоящата ретроспективна изложба с произведения на автора на знаменития "Черен квадрат" /1915/, който се превръща и в своеобразен манифест на супрематизма, ще бъде едно от най-запомнящите се и най-посещавани събития в културния афиш на българската столица, убеден е министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Ермитажът е най-големият музей в Русия и един от най-големите и старите художествени и културно-исторически музеи в света. Общата площ на Държавния музей Ермитаж в Санкт Петербург сега е 233 345 кв. м.

В края на миналата година се чества 250-ата годишнина от основаването на най-известния руски музей - Ермитажа.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3265 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.10.10 | 23:36

3
Искат ги и няма да ги върнат. Както е с съкровището от гроба на Хан Кубрат

2015.10.10 | 23:36

5
пукайте от завист русофоби хахахахахаа нещастници лъжливи
gg

2015.10.10 | 23:36

4
Не, ще върнат ама копия.

2015.10.10 | 23:36

2
Не ги давайте ,те са доказани двуличници и сигурно ще ги подменят с ментета ! Блядовете започнаха да дъвчат чаршафите от глад , олигархията им иска да си гледа нашите съкровища -- да се смееш ли или да плачеш !

2015.10.10 | 22:44

1
БРАВО ВЕЖДИ, БРАВО! ГОЛЯМ УСПЕХ! ДОКАЗАНО ДВУЛИЧНИТЕ РУСОФОБИ МРАТ ОТ ЗАВИСТ!

Добави коментар

Водещи новини