53-годишен с мозъчен кръвоизлив стана донор в Търново

  • 09 октомври 2015 12:57

  • 2999
  • 0
53-годишен с мозъчен кръвоизлив стана донор в Търново
© Булфото

Експлантираха органи на 53-годишен мъж, който изпаднал в мозъчна смърт след тежък мозъчен кръвоизлив в болницата във Велико Търново. Донорът е от лясковското село Добри дял и бил приет в тежко състояние на 6 октомври вечерта. В четвъртък сутрин изпаднал в мозъчна смърт.

"Изключително съм благодарна на близките, които много бързо взеха решение да дарят органите. Първо чакахме от болница "Св.Екатерина" да кажат дали ще вземат сърцето, но то се оказа неподходящо за трансплантация. После екипите решиха, че ще извършат експлантацията на място", каза д-р Сибила Маринова, шеф на реанимацията в областната болница.

Медиците от столични клиники пристигнали със самолет в петък сутринта, който кацнал на летището в Горна Оряховица. Двата екипа от ВМА и Правителствена болница взели бъбреците и черния дроб на пациента.

Веднага след това отпътували обратно към София, където били подготвени болни, чакащи за присаждане на органите. Транспрантацията на бъбреците се извършва във Военномедицинска академия, а в Правителствена болница мъж от Русе ще получи нов черен дроб.

Това е първата донорска ситуация за тази година в болницата във Велико Търново, казаха от ръководството.

Последвайте канала на

2999 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини