ЕС засилва подкрепата си за трети страни и транзитни държави за справяне с бежанската криза (снимки)

  • 09 октомври 2015 10:45

  • 1081
  • 0
ЕС засилва подкрепата си за трети страни и транзитни държави за справяне с бежанската криза (снимки)
© Министерски съвет

Обща декларация, която подкрепя държавите извън Европейския съюз, приели най-голям брой бежанци от Близкия изток - Турция, Йордания и Ливан, както и транзитните страни, беше приета на Конференцията на високо равнище, която се проведе в Люксембург и приключи късно снощи, съобщиха от пресслужбата на МС.

Срещата, председателствана от Върховния представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини, събра на едно място министрите на външните и вътрешните работи на ЕС, представители на страните от Западните Балкани, на Турция, Ливан, Йордания, както и редица европейски институции и международни организации.

Тяхната цел бе да се обединят около цели и мерки, свързани с предизвикателствата, които бежанската криза и миграцията поставят пред страните от Източното Средиземноморие и Западните Балкани като основен маршрут на миграционните потоци от Близкия изток към Европа.

От българска страна в заседанието участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. и министърът на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.

„Много са предизвикателствата в контекста на миграционната криза. Турция, Ливан и Йордания вече четири години щедро подслоняват бежанци и ние трябва да ги подкрепим. България споделя позицията, че трябва да се засили охраната на външните граници на ЕС, обменът на информация, граничният контрол и сигурност, борбата с незаконния трафик на хора“, изрази българската позиция министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.

Участниците в конференцията се обединиха около общи цели и действия за увеличаване на подкрепата за Йордания, Ливан и Турция, които са държавите, приели най-голям брой бежанци от Сирия, както и за подкрепа за всички засегнати транзитни страни, с цел укрепване на капацитета им за прием и регистрация на търсещите убежище и за противодействие на незаконния трафик на хора.

Мерките предвиждат и партньорство със страните на произход с цел ограничаване и спиране на миграционните потоци от първоизточника.

 

Трите държави – Ливан, Турция и Йордания ще получат икономически стимули, техническа и хуманитарна помощ заради факта, че на територията им има най-голям брой бежанци от Сирия. Това бе единият от основните акценти в приетата декларация и едно от предложенията на България във връзка с текстовете в документа.

Друг важен акцент в декларацията е положителният пример, който дават България, Гърция и Турция с подписването през май т. г. на междуправителствено споразумение за създаването на тристранен център за полицейско сътрудничество на ГКПП Капитан Андреево.

Такива примери спомагат за укрепване на ефективното управление на границите и ще бъдат поощрявани, пише още в декларацията.
„ЕС е общност, която в добрите времена споделя ползите от своето единство. В трудни времена обаче сме задължени да споделяме и общите отговорности, които тази общност носи със себе си“, заяви още министър Митов.

Той подчерта, че една от целите на конференцията е да се уеднакви подходът към миграционната криза на трите типа държави, подложени на бежански натиск – държави-членки на ЕС и на Шенген, членки на ЕС, които не са част от шенгенското пространство и страни-кандидатки за членство ЕС.

Последвайте канала на

1081 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини