Участничка във верижната катастрофа на Витиня: Беше страшно, видях смъртта си отпред (обновена+видео

  • 09 октомври 2015 07:18

  • 10161
  • 3
Участничка във верижната катастрофа на Витиня: Беше страшно, видях смъртта си отпред (обновена+видео
© Булфото

Възстановено е движението в тунел "Витиня" на автомагистрала "Хемус" в посока Ботевград.

Това съобщи пресцентърът на агенция "Пътна инфраструктура". Дейностите по възстановяването на движението са продължили до 2 часа тази сутрин. Към момента преминаването през този пътен участък е възстановено напълно. Всички аварирали превозни средства са изтеглени и е осигурено преминаването на тежкотоварните автомобили през тунела.

Припомняме, че вчера там стана жестока верижна катастрофа, в която участваха десетки автомобили. При катастрофата загинаха трима души. По последни данни към момента, пострадалите от верижната катастрофа са 14 - момиче на 9-годишна възраст, седем жени и шестима мъже, като по последна информация всички са в стабилно състояние.

По случая в Окръжна прокуратура – София е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, работи се по всички възможни версии за възникване на катастрофата.

Трима от настанените в „Пирогов” пострадали от катастрофата вчера, ще бъдат оперирани. Това заяви по телефона пред Нова телевизия доц. Асен Балтов, травматолог .Той уточни, че състоянието на пациентите е стабилно, което означава, че нямат допълнителни увреждания. 

9-годишното момиченце също е в стабилно състояние и е настанено в неврологията на "Пирогов". Раната е в областта на главата. Майката на детето също е в болницата, но като придружител. Тя е с лека рана в областта на лицето. В "Пирогов" е настанен и пациент от Ботевград, който също е бил участник в катастрофата и е пристигнал сам с такси. Това съобщиха от пресцентъра на болницата за Novini.bg.

Участничката в тежкия пътен инцидент Мария Христова разказа пред нашия репортер за ужаса, който са преживели със съпруга си. "Беше страшно. Мъжът ми шофираше с 60км/ч. Навлизайки в тунела той загуби управлението на автомобила. Колата започна да се удря. Беше страшно. Пред нас имаше цистерна с гориво. Притеснихме се много да не се запали цистерната. Не можехме да излезем, бяхме заклещени. Много коли, много тирове имаше в тунела. Полицията и линейките не можеха да се доберат до нас. Нямаше въздух, не можеше да се диша. Видяхме смъртта си отпред", разкри тя.

"По първоначални данни несъобразена скорост е причината за верижната катастрофа на АМ „Хемус”. Това каза в сутрешния блок на БНТ комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" в ГДНП. Вчера същото предположение изказа и главният секретар на МВР Георги Костов. "След като става едно пътнотранспортно произшествие на изхода на тунел „Витиня”, останалите превозни средства, движещи се зад тези автомобили, не успяват да спрат и се случва това, което видяхме всички”, посочи комисар Рановски.

По думите му, този тунел е с дължина 1100 метра, което го прави най-дългия в България. "Тунелът не е с прав участък, а има две криви – лява и дясна. В самия тунел има и спускане. Движението в него с несъобразена скорост крие много рисковe, дори и да няма други превозни средства”, коментира още той.

На въпрос дали е вярно твърдението, че в участъка на катастрофата е имало разлято масло или нафта, той отговори: "Аз бях на мястото след инцидента и там действително имаше разлети множество течности, но това е от всички катастрофирали автомобили. Дали преди катастрофата е имала разлята течност, предстои да го доказват колегите, които водят разследването”.

Комисар Рановски отбеляза също, че в района на тунела няма видеокамери, чиито видеозаписи могат да бъдат използвани за установяване на причините за инцидента.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
10161 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Plamen

2015.10.10 | 23:10

3
Виновникът се казва Неизвестен Извършител, просто толкова си могат МеВеРе-то :D
Пламен

2015.10.10 | 19:34

2
Така е адаш, това е най-известният и удобен извършител в страната. Хем не съществува, хем върши всички престъпления. В резултат - съда уж работи яко, а резултати няма.

2015.10.10 | 18:23

1
За пореден път безхаберието на иституции, политици и обикновенни хора.... изтрепа сумати невинни.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини