385 българи вече са избрали да се осигуряват само в НОИ

  • 09 октомври 2015 07:07

  • 1700
  • 1
385 българи вече са избрали да се осигуряват само в НОИ
© Novini.bg

385 българи, родени след 1959 г., вече са поискали да се прехвърлят от универсален пенсионен фонд в НОИ и да се осигуряват само за държавна пенсия.

Това съобщиха от Националната агенция по приходите за в. "Сега". Реално възможността работещите да се осигуряват единствено в НОИ е от началото на септември. Това става със заявление до данъчните. Сега изборът е възможен само за работещите в масовата трета категория, родени след 1959 г., които досега задължително се осигуряваха в капиталовия стълб. За работещите тежък труд - от първа и втора категория - възможността да се осигуряват само в НОИ ще влезе в сила от 1 януари.

Все още не е ясна сумата, която тези близо 400 осигурени са събрали за втора пенсия. По данни на Комисията за финансов надзор към края на юни средно по индивидуалните партиди в универсалните фондове са натрупани по малко над 2072 лв. В деветте фонда обаче средните сумите се различават значително - от средно 2248 лв. до 1047 лв.

Броят на прехвърлилите се е нищожен на фона на общия брой осигурени в универсалните фондове - там има разкрити близо 3.5 млн. индивидуални партиди. След като фондовете преведат парите от втората пенсия на НАП, данъчните ще ги прехвърлят в Сребърния фонд. Там сумите ще стоят ,без да носят лихва, и ако някога тези хора решат пак да се върнат в капиталовия стълб, ще получат точно това, което са внесли. Отсега нататък пълната им осигуровка от 17.8 на сто за пенсия ще постъпва в НОИ. В момента 5 на сто от пенсионната ни осигуровка отива към частните фондове.

Според експертите полза от прехвърлянето имат хората, които не са се осигурявали редовно, както и тези, които се осигуряват на много ниски суми. Това обаче в дългосрочен план ще натовари НОИ, защото той ще трябва да изплаща по-високите пенсии - с 28 на сто - заради това, че хората са се прехвърлили.

Според наредбата на финансовия министър осигурените трябва да подават заявление до данъчните без нотариална заверка, че искат вече да се осигуряват в НОИ. Обратното движение ще става със заявление до избрания частен фонд, но това може да се случи най-рано след една година. Освен това прехвърлянето ще става най-късно до пет години преди човек да навърши възрастта за пенсия.

Промените в Кодекса за социално осигуряване и наредбата за въвеждания на избора за осигуряване бяха дадени от пенсионните фондове на омбудсмана с искане да бъде сезиран Конституционният съд, защото според тях скритата цел е "нездрав интерес да се национализират пенсионните спестявания" на хората, за да се използват за текущи плащания на пенсиите. Друга критика е, че НАП трябва да подава данни за всеки, който е избрал да се прехвърли от универсален фонд в НОИ, или обратно, което според фондовете е начин за натиск на държавните служители.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1700 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Трол

2015.10.09 | 13:00

1
Аз съм избрал да не се осигурявам никъде.Достатъчно ме крадат от сметките за ток,вода и парно.

Добави коментар

Водещи новини