Заведенията с отстъпка за храна в наша тенджера

  • 09 октомври 2015 06:11

  • 2619
  • 1
Заведенията с отстъпка за храна в наша тенджера
© Булфото/Архив

Между 5 и 10 сто може да падне сметката ни за храна от заведение, ако използваме собствени съдове вместо пластмасови и стиропорни кутии. Модата да се пазарува насипно достигна и у нас с помощта на Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм, информира Монитор.

От няколко дни обектите, в които може да се купи храна в собствена тенджерка или да се пие кафе в чаша от вкъщи, са качени на онлайн карта.Броят им расте постоянно, като в столицата вече са повече от 20, а интерес за включване в инициативата СИПИ.еу има от цялата страна. „Идеята се роди, докато правехме походи в планината, там ползваме собствени съдове, като целта е да не оставяме боклуци по хижите и местата, които посещаваме”, сподели Дарита Заричинова, един от организаторите от Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм. Решихме да спестим и стотиците килограми пластмаса, които се изхвърлят всеки ден в града, споделя младият експерт. Пазаруването в собствен съд е практикувано успешно през това лято по време на фестивали, където бирата е предлагана в метални канчета срещу депозит от 3 лева вместо в пластмасови чаши. За търговските обекти пазаруването в съдове на клиента е възможност да спестят от допълнителните разходи за опаковки или от водата за измиването на чашите и чиниите. Освен това те се сдобиват с нови клиенти, които ги предпочитат заради модния начин за сервиране. На онлайн картата може да попадне всеки регистриран в сайта на инициативата, като преди това обаче трябва да бъде проверен от организаторите. Ресторантите и кафетата, които вече са част от инициативата, може да се познаят по зелените стикери, които се поставят на вратата им. Регистрираните потребители могат сами да сметнат на калкулатора на сайта колко пластмаса и въглероден двуокис са спестили.

Хората, които искат да пият в собствена чаша, може да заделят по 2 лева за метални канчета,  които се предлагат във всеки магазин за домашни потреби. Дамите обаче често предпочитали да си носят любимите си порцеланови чаши в чантата си. Досега никой не се е оплакал от проблеми в начупена посуда, сподели Дарита. Отдавна съществува дискусия за проблемите, свързани с изпускането на отровни вещества от пластмасовите бутилки за еднократна употреба. Известно е, че те са опасни при повторна употреба и наливане в тях на топли напитки, каза още Зарачинова. С по-малката употреба на пластмаса се спестява и петрол, защото по международни данни  4% от световния нефт отива за производството на пластмаса. Не е за пренебрегване фактът, че за направата на кило пластмаса отиват 180 литра вода.  Спестявания в семейния бюджет може да се направят и от платнените торбички, които са по 1,20 – 2 лева и се изплащат за по-малко от десет посещения в супермаркета, препоръчват от СИПИ.еу. Около 240 найлонови торбички се използват на човек годишно в България. Това означава, че почти 50 лева хвърляме за еднократни опаковки.

Последвайте канала на

2619 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.09 | 16:05

1
Нищо ново, едно време ходих с метални канчета до "стола" да си взема храна за в къщи, 0.25лв беше цената на обедното меню!

Добави коментар

Водещи новини