НАСА: Небето на Плутон е синьо, има и лед (видео)

  • 08 октомври 2015 20:58

  • 6396
  • 3
НАСА: Небето на Плутон е синьо, има и лед (видео)
©

Първите цветни снимки направени на атмосферата на Плутон, показват, че небето на планетата е синьо. Кадрите са заснети от космическия апарат "Ню хърайзънс" преди около две седмици, съобщават от НАСА.

"Кой е очаквал синьо небе в пояса на Кайпер? Това е великолепно", каза Алън Стърн, главен изследовател на "Ню Харайзънс" от Югозападния. По същество частиците мъгла са по скоро сиви или червени, но начинът, по-който те разпръскват синя светлина, е привлякъл вниманието на екипа на космическия апарат. "Това яркосиньо оцветяване ни подсказва много неща за размера и състава на частиците на мъглата около планетата", посочва Карли Хауит. Той е част от екипа, управляващ сондата.

"Синьото небе често е резултат от разсейване на слънчевите лъчи от много малки частици. На Земята става дума за миниатюрните молекули на азота. На Плутон тези частици вероятно са по-големи, но също относително малки, като частиците, които наричаме толини", коментира още ученият.

Тези топлини формират горната атмосфера на Плутон. Някои от тези сложни молекули обаче след това се комбинират и стават достатъчно големи и тежки, за да паднат на повърхността на Плутон, което може би обяснява нейния червеникав цвят.

Другото голямо откритие на екипа, управляващ сондата "Ню хърайзънс", е ледът, намерен на Плутон. Той се е образувал вследствие на малки региони с вода. От НАСА посочват, че на големи площи от Плутон няма такъв лед, тъй като е покрит от други, по-нестабилни елементи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6396 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.10.20 | 09:48

3
А петрол има ли, да им шибнем една демокрация?
Георги

2015.10.10 | 11:30

2
Позабравил съм химията но все ми се струва че лед може да има и не само от познатата ни вода а и от други химични съединения подобни на Водата.
We

2015.10.10 | 11:30

1
Що сте сложили снимка на Нептун

Добави коментар

Водещи новини