Картите за достъп до офисите могат лесно да бъдат хакнати, алармират експерти

  • 08 октомври 2015 08:32

  • 1434
  • 0
Картите за достъп до офисите могат лесно да бъдат хакнати, алармират експерти
© Gettyimages/Gulliver

С помощта на лесно достъпно устройство и средно мощен компютър около 96 на сто от картите за достъп могат да бъдат копирани и от тях да бъде извлечена важна информация и да бъде компрометирана сигурността на достъпа, съобщават експерти от компании за информационни технологии, цитирани от БТА.

В 90 на сто от случаите копирането на карта за достъп отнема едва четири секунди (125 KHZ карти или MIFARE Classic без криптиране), а за хакването на останалите 6 на сто - картите, които използват криптираща технология (MIFARE Classic), просто е необходимо закупуването на малко по-скъпо устройство.

Картите за достъп, които не подлежат на клониране са тези от новите поколения 13,56 Mhz, поддържащи 128-битово криптиране (iCLASS, MIFARE Plus, DESFire и други.), уточняват специалистите.

Те припомнят, че възможността картите за достъп да бъдат копирани и сигурността на дадена компания да бъде пробита е демонстрирана от български експерти по информационна сигурност по време на международната конференция Human Systems Integration Approach To Cyber Security, която се състоя на 28 и 29 септември 2015 г. в София под патронажа на министъра на отбраната Николай Ненчев. Участниците в конференцията са имали възможност да направят копия на картите за достъп до техния офис. Експериментът е показал, че голям брой организации са останали незащитени на ниво физически достъп.

В днешно време, когато усилията на офиси, летища и транспортни центрове, правителства и администрации и дейта центрове са фокусирани изключително върху защита на мрежите от данни, физическият елемент се оказва подценен, посочват експертите.

Подсигуряването на физическия достъп до ценните за компанията ресурси е също толкова ключово, колкото въвеждането на система за видеонаблюдение и подсигуряване на мрежова сигурност, твърдят те.

Последвайте канала на

1434 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини