Обучават проститутки как да се предпазват от заразяване с ХИВ

  • 08 октомври 2015 08:12

  • 4983
  • 0
Обучават проститутки как да се предпазват от заразяване с ХИВ
© Булфото (архив)

Неправителствени организации обучават проститутки как да слагат кондом с уста, без клиентът да разбере, пише в. "Телеграф".

Причината е, че много от използващите платени сексуслуги не искат не искат да го правят с презерватив. Това от своя страна крие огромна опасност от разпространение на полови зарази сред проституиращите.

Ето защо представители на над 50 неправителствени организации предлагат подобно обучение като част от информационните си кампании по програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". Тя се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и действа у нас от 2004 година.

В края на тази година обаче споразумението между Министерството на здравеопазването и фонда изтича и стотиците дейности, за които той е отпускал пари, ще бъдат прехвърлени върху държавата, която трябва да намери средствата за тях.

Друга практика за превенция сред уязвимата група на проституиращите е раздаването на безплатни консумативи като кондоми и лубриканти. Оказва се, че много жрици сами търсят услугите на консултантите, които са разположени в 37 здравно-социални центрове в цялата страна. Освен това програмата предлага безплатни изследвания и прегледи при акушер-гинеколози и дерматовенеролози. Само за първите 6 месеца на годината 5683 проституиращи жени и мъже, както и някои от техните клиенти са достигнати с услуги за превенция на ХИВ и намаляване на риска от сексуално предавани инфекции. За сравнение за цялата 2014 г. този брой е малко над 8000.

Последвайте канала на

Novini.bg
4983 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини