Създадоха повърхност, забавяща образуването на скреж

  • 08 октомври 2015 07:30

  • 2042
  • 0
Създадоха повърхност, забавяща образуването на скреж
© Getty Images

Зимата се задава, а за много от нас тя означава почистване на скреж от предното стъкло на автомобила или чакане на летището да бъдат обезледени самолетите, пише "Фокус", цитирайки Discovery News. Учените са съпричастни към този проблем, особено Ейми Бетц, преподавател по механика в Канзаския щатски университет в САЩ.

Бетц и колегите й са създали повърхност, която замръзва за три часа при условия, които обикновено водят до формиране на скреж веднага. Повърхността се състои отчасти от микроскопични области, които отблъскват вода и отчасти от микроскопични области, които привличат вода. За да тестват ефективността й, изследователите са добавили вода към повърхността и са я поставили в камера при температура 6 градуса по Целзий под нулата и относителна влажност 60 процента. При тези условия тя е замръзнала за три часа, което е значително по-дълго от която и да е друга повърхност, тествана от екипа.

Учените са забелязали, че при охлаждането на повърхността малки капки вода с диаметър около 5 микрометра се формират както в отблъскващите, така и в привличащите вода области. Постепенно те увеличават размера си и се сливат, отделяйки малки количества енергия, което може да е една от причините за бавното им замръзване. Друго възможно обяснение е, че увеличаването на размера забавя този процес.

Изобретението може да е полезно не само за авиционната и автомобилната индустрии. Оказва се, че дори през лятото в хладилниците, климатиците и охлажданите с въздух кондензатори в електроцентралите се образува скреж, който намалява ефективността им.

Последвайте канала на

Novini.bg
2042 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини