Данък "Уикенд" влиза в сила от догодина

  • 07 октомври 2015 18:52

  • 7087
  • 4
Данък "Уикенд" влиза в сила от догодина
© Getty Images/Guliver

Правителството прие спорния текст с ДДС да се облага имуществото, което собственикът или работещите в дадена компания използват и за лични цели.

Идеята беше лансираната през миналата седмица и придоби известност като данък "Уикенд". Проектът на Министерство на финансите обаче беше предложен в смекчен вариант като разпоредбата ще се прилага спрямо вещи на стойност над 5 хил. лева, а не 700 лева, както беше в първоначалния вариант.

Наред с това фирмите ще подават за тях декларация в Националната агенция за приходите, която по методика, одобрена от финансовото министерство, ще изчислява в каква степен вещта се използва за бизнес цели, за да възстанови пропорционално на нея данъка. Ще бъде възможно декларацията да се подава по електронен път преди започване на използването на стоката за цели, различни от икономическата дейност на фирмата, пише banker.bg

Новите правила са част от проект за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, чрез който се правят промени и в законите за ДДС. Предстои те да бъдат внесени за одобрение от Народното събрание, за да влязат в сила едновременно с бюджета за догодина.

Друга промяна, която беше приета на днешното правителствено заседание, е свързана с ограничаване на плащанията в брой в страната от 15 хил. на 5 хил. лева. От финансовото министерство се аргументират, че мярка цели ограничаване на сивата икономика. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута.

От плащането на такса за битови отпадъци се освобождават храмовете, молитвените домове и манастирите. Условието е имотът не се ползва със стопанска цел, която не е свързана с пряката им богослужебна дейност.

Друга промяна предвижда поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променено предназначението им от техните собственици, да бъдат включени в обхвата на облагаемите с данък имоти.

От имотен данък пък няма да бъдат освободени с градите, обновени с публични средства по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7087 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.10.15 | 12:53

4
до тук нито един от тези данъци не ми се налага да плащам, но ми се ще по голямата част от хората да са в тази графа.
Мен

2015.10.09 | 12:01

3
Държавата не е педераска! Такива са ни управляващите!!!

2015.10.09 | 03:34

2
pederaska durjava

2015.10.08 | 07:39

1
ще има сега BMW-ta po 2000лв служебни

Добави коментар

Водещи новини