Спряха цех, обгазявал село

  • 07 октомври 2015 16:10

  • 1435
  • 0
Спряха цех, обгазявал село
©

Регионалната инспекция по околната среда (РИОСВ) в Пловдив издаде предписание цехът за дървени въглища в хисарското село Красново да спре работа временно.

Причината е редовното обгазяване на населеното място с въглероден оксид. Цехът може да започне отново производство едва тогава, когато приведе дейността си в съответствие с екологичните изисквания. Това ще се случи само тогава, когато замерванията за чистотата на въздуха са в норма, уточниха от РИОСВ.

При контролни измервания на 14 и 15 септември т.г. от експертите установиха превишения само по показател въглероден оксид за две от ретортите в цеха. За едната пещ завишените стойности са 13,5 пъти, а за другата - 11,5 пъти. За констатираните превишени норми дружеството ще бъде глобено, уточниха от РИОСВ.

Цехът за производство на дървени въглища в село Красново има удостоверение за въвеждане в редовна експлоатация, издадено от главния архитект на община Хисаря по реда на Закона за устройство на територията. При издаването му местната власт не се е съобразила с изискването на Закона за чистота на атмосферния въздух и не е изискала протоколи от измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекта.

Ако тези данни бяха налични, би следвало община Хисаря да не издава Удостоверение за въвеждане в редовна експлоатация, коментираха от еко инспекцията в Пловдив.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1435 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини