Парламентът прие на първо четене промени в Закона за убежището и бежанците

  • 07 октомври 2015 13:37

  • 1145
  • 0
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за убежището и бежанците
© Novini.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за убежището и бежанците, свързани с произнасянето по молби за международна закрила.

Със законопроекта се въвеждат изискванията на Директива 2013/32/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 юни 2013 г. за общите процедури за предоставяне и отнемане на международна закрила. Актуализират се основанията за явна неоснователност на молбата за международна закрила и се удължава срокът за вземане на решение по молбата, като целта е да се гарантира пълнота на разглеждането й.

Регламентират се правата на лицата, търсещи закрила и по-специално за достъпа им до правна помощ и до процедурна информация, срещите с правни съветници или консултанти и достъпът до информацията, събрана по време на разглеждането на молбата за международна закрила от значение за вземането на решение.

Въвежда се задължение за осигуряване на ефективен достъп на представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците, правителствени и неправителствени организации, адвокати и лица, предоставящи правна помощ и съвети, до чужденците, търсещи закрила, независимо къде се намират - на ГКПП, в транзитна зона, в места за задържане или в домове за настаняване.

Със законопроекта се въвеждат предвидените в директивата срокове за регистриране на молбата за международна закрила и произнасянето по нея, и се оптимизира процесът по разглеждане на молбите.

Последвайте канала на

БТА
1145 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини