''Пътуване във времето'' предлага Двореца на меломаните

  • 07 октомври 2015 11:27

  • 783
  • 0
''Пътуване във времето'' предлага Двореца на меломаните
©

Аржентинският виртуоз Матиас Гонзалес пристигна в България, за да разгледа отблизо Двореца и да запознае българската публика с бандонеона - инструментът с необикновена съдба, който по цял свят се свързва с аржентинското танго, независимо от факта, че е създаден в Германия за религиозна музика.

Той ще се включи в уникалното музикално преживяване “Пътуване във времето”, което Националният дворец на културата (НДК) ще предложи на меломаните на 14 декември от 19:00 ч. в Зала 3 на Двореца, като част от богатата програма на Новогодишния музикален фестивал (НМФ).

Гонзалес е един от най-добрите и най-младите майстори на бандонеон, които много смело надграждат заложеното в нотите. За него те не са просто музика, която да изсвири, а отправна точка към навлизане в други измерения. И точно по тази причина е бил толкова силно привлечен от проекта “Пътуване във времето” и изпълнението на пиесите на Астор Пиацола от албума Chau Paris.



Историята на този инструмент е като метафора за това, че истинската страст и радост от живота могат да се изживеят извън каноничните определения на думата “божествено”. “Това, което в момента ме вълнува най-много са другите измерения - особено идеята, че те присъстват едновременно в един и същ момент, че имат различна вибрация, и в някакви моменти, чрез промени в нея, можем да бъдем докоснати от тях - т. нар. “струнна теория”, сподели пред българските си почитатели Гонзалес. Той е убеден, че музиката е рефлексия на макрокосмоса в микрокосмоса. “Ако започнеш да виждаш всичко като вибрация, светлина и звук - за теб всичко започва да става някак по-ясно. Чувстваш се много по-свободен сам да твориш”, категоричен беше той.



Освен присъствието на Матиас Гонзалес, концертът “Пътуване във времето” ще бъде и с участието на Александър Райчев – син (пиано), композиция и Quarto Quartet. Публиката ще чуе откъси из програмата “Планетите на Вселената” в аудио - визуална концертна вечер под формата на клавирен рецитал. Райчев от години е възхитен от Вселената и нейните тайни и затова се появява неговото желание да свали звездите от небето за всички хора и да им ги даде по време на концерт. Самата му музика е една симбиоза между пиано в класическата традиция и електронни елементи. На концерта в Зала 3 за първи път той ще доразвие идеята си за сливане на акустичното с електронното начало.

Билети вече се продават на касите на Билетен Център - НДК, като до 10 октомври 2015 г. са на промоционална цена от 10 лв.

Последвайте канала на

783 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини