Задава се по-евтин отоплителен сезон, коментират специалисти

  • 07 октомври 2015 07:25

  • 1178
  • 0
Задава се по-евтин отоплителен сезон, коментират специалисти
© Gettyimages/Gulliver (архив)

Засилва се употребата на екопелети, задава се по-евтин отоплителен сезон, коментират пред БТА специалисти.

В складовете на "Топливо" са заредени достатъчни количества от различните горива за предстоящия зимен сезон, съобщи Никола Вучев - експерт и мениджър в предприятието. По думите му руски въглища продължават да се доставят и в момента. С навлизане в сезона цените ще се повишават, прогнозира той.

Отоплението в жилище от 70 квадратни метра, използващо за гориво руски въглища, ще струва между 700 и 900 лева за сезона, в зависимост от външната температура и поддържаната топлина вътре в жилището, коментира експертът.

Домакинство, ползващо за целта български въглища, ще трябва да задели за сезона между 900 и 1100 лева за поддържането на същата температура, при същите атмосферни условия.

Отоплението с дърва, екобрикети или екопелети ще струва за сезона между 1000 и 1200 лева, сравни специалистът.

Засилването употребата на екопелетите специалистът отдава на чистотата на горивото и възможността за автоматично поддържане на топлинния процес. По думите му минималното количество дървесна пепел, което остава след горенето им, може да се сложи на растенията в градината.

Цените на екопелетите са 380-400 лева на тон, тяхната калоричност е 4000 килокалории на килограм, пепелта е под един процент, а сяра няма, посочи експертът. Предимство при ползването им е, че се зареждат автоматично в пелетни инсталации, които могат да се управляват дистанционно.

Цената на екобрикетите е малко по-ниска - 320-360 лева на тон, като калоричността, съдържанието на пепел и сяра е същото като при екопелетите. Разликата с тях е, че трябва да се зареждат ръчно в горивните инсталации.

Последвайте канала на

1178 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини