40 кметове вече били ясни

  • 07 октомври 2015 06:52

  • 2949
  • 1
40 кметове вече били ясни
© Булфото

Победата на поне 40 кметове в цялата страна вече е ясна. Те са единствени кандидати за поста в своите селища. За да бъдат избрани, е достатъчно в урните да бъде пусната и една действителна бюлетина, съобщи "Стандарт".

Най-много предизвестени победители има във Варненско. В 11 села в областта избирателите вече знаят имената на управниците си още преди да са отишли до урната. След като изтече срокът за регистрация, стана ясно, че в седем села в община Аксаково, две в Аврен и по едно във Варна и Ветрино на практика има само по един претендент. Всички те са представители на ГЕРБ и повечето ще повторят мандата си. Сред тях "блести" кметицата-атаман Гергана Петкова, която за пети пореден мандат ще управлява селото на староверците Казашко. Красавицата е майор-есаул от 2006 г., произведена е в армейски чин на специална церемония в Москва.

В 10 села на Ямболска област вотът за кмет на населено място също се оказва чиста формалност. Във всяко от тях е издигната по една единствена кандидатура. В община Болярово с по 1 кандидат за кмет са селата Мамарчево, Воден, Попово и Малко Шарково, в община Стралджа това се случва в Атолово, Александрово и Джинот. Една кметска кандидатура има в елховското село Кирилово и в селата Савино и Коневец от община Тунджа.

И жителите на 4 от общо 15-те благоевградски села вече знаят кой ще ги управлява през следващия мандат. Докато колегите им участват в тежки предизборни кампании, двама настоящи кметове от ГЕРБ и двама от БСП съвсем спокойно чакат 25 октомври. Единствени кандидати при това за нови мандати са управниците на Бистрица Георги Бочуков и на Дъбрава - Росен Георгиев, както и на Лешко - Галина Велкова (кметица от 1995 г., при това без прекъсване) и на Логодаж Пламен Червенков.

Четирима кандидат-кметове от Хасковска община пак ще кметуват. Всички те са от ДПС и са единствени кандидати. Сезгин Рашид ще подкара пореден мандат в с. Зорница, Хайрула Хайрула в Текето, Юри Борисов - в с. Широка поляна и Иляз Дурамазжъ - в Големаци.

От раз ще спечелят и четирима претенденти в Русенско. Трима от тях са издигнати от ГЕРБ, един се ползва с подкрепата на ДПС.

Единственият град, в който кандидатът следва принципа "и сам воинът е воин" е Симитли. Там партиите вкупом заложиха на досегашния управник Апостол Апостолов. Зад него застана местната коалиция БОС - "Бъдеще за община Симитли", в която са включени иначе яростни противници като БСП и ГЕРБ, ДПС и "Атака". Извън коалицията подкрепа за кандидатурата му декларираха още над 40 партии. "Предрешеният избор ме радва, но е и голяма отговорност. Някои партии се бориха на предишни избори срещу мен, но губеха категорично и разбраха, че нямат шанс срещу мнението на хората", коментира Апостолов. Той се похвали, че екипът му е изготвил проекти за 350 милиона лева.

Последвайте канала на

2949 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Искра Цветкова Горна Оряховица

2015.10.09 | 21:14

1
А? Къде изчезна АТАКА? Защо народа ги уволни?

Добави коментар

Водещи новини