Австрия иска ограничаване на срока на бежанския статут

  • 07 октомври 2015 06:22

  • 1379
  • 0
Австрия иска ограничаване на срока на бежанския статут
© Gettyimages/Gulliver

Австрийските власти може да въведат бежански статут с ограничен срок за пристигащите от Близкия изток мигранти още до края на годината. Това заяви вчера след правителствено заседание австрийският вицеканцлер Райнхолд Митерленер, цитиран от ТАСС.

Митерленер посочи в изказването си, че коалиционният партньор на неговата Австрийска народна партия (АНП), Австрийската социалдемократическа партия, вече е започнала да разглежда законопроекта. Вицеканцлерът изрази мнение, че документът може да бъде внесен в парламента още този месец и "да влезе в сила още на 1 декември".

В средата на септември, когато Австрия бе залята от най-силните вълни от сирийски бежанци, с подобно предложение излезе австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер, отбелязва БТА. Тя изрази мнение, че срокът на временния статут може да бъде обвързан с приключването на войната и уреждането на ситуацията в Сирия.
"Но за това са нужни промени в законодателството, които парламентът трябва да одобри. Работим по тях", каза тогава министър Лайтнер, която също е от АНП.

Социалдемократите също заявиха готовност да подкрепят внасянето на такива поправки, отбелязва още ТАСС. Йозеф Остермайер, федералният министър по въпросите на изкуствата, културата, конституцията и медиите, заяви, че е възможно три години след като е предоставено убежището, да се провери отново дали все още има условия да бъде удължен бежанският статут. Той изрази мнение, че подобна мярка "би била честен сигнал".

Последвайте канала на

1379 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини