Илияна Цанова става заместник-управител на фонда "Юнкер"?

  • 06 октомври 2015 18:30

  • 2365
  • 2
Илияна Цанова става заместник-управител на фонда "Юнкер"?
© Булфото

Европейската комисия е издигнала бившия български служебен вицепремиер Илияна ЦановаИлияна Цанова Илияна Цанова е родена на 19 януари 1976 г. в гр. София. Магистър по финанси от Университета за като кандидат за заместник-управител на инвестиционния фонд на ЕС за 315 млрд. евро, известен като плана "Юнкер". Ако бъде избрана, Цанова ще работи като зам.-директор, а за директор най-вероятно ще бъде посочен Вилхемл Молтерер, бивш австрийски министър на финансите.

Информацията бе съобщена от европейското издание на Politico, а ЕК е потвърдила предложенията.

Цанова вече е минала двете изслушвания за поста и е била предпочетена неофициално от Европейската инвестиционна банка, в чиято структура ще се намира фонда, пише "Капитал". За да бъде финализиран изборът обаче, номинациите трябва да получат одобрението и на Европарламента. Но точно тук се очертава сблъсък между двете институции.

Мнозинството от членовете на комисията по монетарни и финансови въпроси са подкрепили за зам.-директорската длъжност Алесандро Карано, италианският представител на комисията в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Изборът на Цанова, която в момента работи за Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), според Politico, ще разгневи депутатите, някои от които са изразили опасения, че на бившия български вицепремиер й липсва опит в ЕИБ. Според Politico по време на неофициалното изслушване се е разразил грандиозен скандал между председателя на комисията - италианецът Роберто Гуалтиери и френската депутатка Силви Гулард.

Според французойката, италианецът и други негови поддръжници са се опитали да насочат мнението на комисията към италианския кандидат Карано. Това бе потвърдено и от източник на "Капитал", според когото това е част от стратегията на Рим да назначи възможно най-много италианци на подобни високи позиции.

До четири седмици трябва да се проведе официалното изслушване на кандидатурата на Цанова и на Молтерер. Според официални лица изслушването ще се проведе в Брюксел следващата седмица. Някои членовете на икономическата комисия обаче са казали, че потвърждаването и на Молтерер вече също е под въпрос.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2365 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.10.07 | 08:45

1
KURVAAAAAAAAA

2015.10.07 | 08:45

2
много те е яд , че от теб нищо не става нали? :)

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини